Miętowe truskawki w śmietanie

na 1 lipca 2011 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Sezon na truskawki powoli zbliża się ku końcowi, warto więc wykorzystać jego ostatnie chwile. Ja postanowiłem nieco urozmaicić przepis z czasów mego dzieciństwa. Dodatek mięty spowodował, że cały deser nabrał zupełnie nowego wyrazu. Nie tylko wspaniale smakuje, ale i świetnie odświeża.

Przepis na miętowe truskawki w śmietanie

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 300 ml śmietany 18%
  • 10-15 liści mięty
  • 3-6 łyżek cukru

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, osuszamy i wycinamy szypułki. Następnie kroimy je w ćwiartki i przekładamy do miseczek.

Miętę myjemy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy razem z cukrem do śmietany i dokładnie mieszamy.

Truskawki zalewamy śmietaną i delikatnie mieszamy.

Smacznego!

 

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Magda K. napisał(a):

    pasuje mi takie połączenie, słodkie truskawki i orzeźwiająca mięta :)

  2. Maggie napisał(a):

    Polaczenie truskawek i miety jest bardzo ciekawe i orzezwiajace!

  3. Ania napisał(a):

    Ciekawe to zestawienie truskawek z miętową śmietaną. Chętnie bym spróbowała.

  4. Jolanta Szyndlarewicz napisał(a):

    Miętowa śmietana …brzmi intrygująco:) pozdrawiam ciepło

  5. wiosenka27 napisał(a):

    O rany, już sama nazwa zamąciła mi w głowie:)

  6. Majana napisał(a):

    Mmmmm, pysznie wygląda! Uwielbiam wszystko co truskawkowe :)
    Pozdrawiam Kubo :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top