Jest to przepis na szybki i bardzo smaczny makaron z dodatkiem moich ulubionych składników – cukinii i rukoli. Cukinia daje słodycz i miłe chrupnięcie w ustach, natomiast rukola nadaje potrawie wspaniały, orzechowy smak.

Zostałem nominowany w zabawie Cookletter Roku 2010. Będzie mi bardzo miło, jeśli docenicie moją pracę i oddacie na mnie głos (to nic nie kosztuje). Głosowanie odbywa się pod tym adresem: http://www.cooklet.com/pl/about/CookletterOfTheYear Dzięki!
Makaron fusilli (świderki) z cukinią i rukolą
Przygotowanie: 10 min
Czas całkowity: 25 min
Ilość porcji: 2-3
Składniki:
– 1 cebula
– 1 cukinia
– 100 g rukoli
– 4 łyżki śmietany
– 200 g makaronu
– 100 ml bulionu
– garść suszonej bazylii
– 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.
Cukinię dokładnie czyścimy szczoteczką (można obrać, jeśli skóra jest zbyt twarda) i kroimy słupki grubości 5mm. Dodajemy do cebuli wraz z bulionem oraz bazylią i dusimy pod przykryciem około 10 minut, do czasu, gdy cukinia zmięknie.
Rukolę siekamy niezbyt drobno i dodajemy do warzyw pod koniec duszenia.
Gdy cukinia jest już odpowiednio miękka, dodajemy śmietanę. Jej ilość zależy od tego jak gęsty sos lubimy, w razie czego można dodać więcej niż ja sugeruję.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i krótko gotujemy. Właściwie tylko tyle, by podgrzać sos, w przeciwnym razie rukola utraci sporo swego aromatu.
Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu i podajemy podsypane parmezanem.
Smacznego!
Nice !!Kocham wszystkie skladniki,a razem…mmmm..Wlasnie planowalam cos takiego zrobic ale dali mi w Lidlu do fussili jeszcze pesto w sumie za 5tke wiec sie rozmyslilam:d
Cóż – jeśłi wolisz fabryczne pesto i nie zniechęca Cię jego smak, to proszę bardzo. Ja wolę jednak wiedzieć co jem :-)
lubię takie dania:) Pysznie!
to są zdecydowanie moje smaki! cukinia, mniam! mogę ją pałaszować na śniadanie, obiad i kolację i mi się nie nudzi.
Połączenie z rukolą jest jeszcze dla mnie nieznane, ale nadrobię je z pewnością!
pozdrawiam ciepło!
lubie takie smaki:)
Nie przepadam za rukolą ale całe danie chętnie bym spróbowała:)
podoba mi się makaronik w takiej wersji, bo i rukolę i cukinię bardzo lubię;)
Pyszne jedzonko :))
przeczytalam, ze sie " bRulionu" dodaje, ale to tylko niewyspanie :) Calosc brzmi bardzo smacznie, z ta rukola dla podkrecenia smaku :)