Makaron fusilli (świderki) z cukinią i rukolą

na 18 stycznia 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jest to przepis na szybki i bardzo smaczny makaron z dodatkiem moich ulubionych składników – cukinii i rukoli. Cukinia daje słodycz i miłe chrupnięcie w ustach, natomiast rukola nadaje potrawie wspaniały, orzechowy smak.

Zostałem nominowany w zabawie Cookletter Roku 2010. Będzie mi bardzo miło, jeśli docenicie moją pracę i oddacie na mnie głos (to nic nie kosztuje). Głosowanie odbywa się pod tym adresem: http://www.cooklet.com/pl/about/CookletterOfTheYear Dzięki!

Makaron fusilli (świderki) z cukinią i rukolą


Przygotowanie: 10 min
Czas całkowity: 25 min
Ilość porcji: 2-3

Składniki:

1 cebula

1 cukinia

100 g rukoli

4 łyżki śmietany

200 g makaronu

100 ml bulionu

garść suszonej bazylii

2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, a następnie szklimy na rozgrzanej oliwie.
Cukinię dokładnie czyścimy szczoteczką (można obrać, jeśli skóra jest zbyt twarda) i kroimy słupki grubości 5mm. Dodajemy do cebuli wraz z bulionem oraz bazylią i dusimy pod przykryciem około 10 minut, do czasu, gdy cukinia zmięknie.
Rukolę siekamy niezbyt drobno i dodajemy do warzyw pod koniec duszenia.
Gdy cukinia jest już odpowiednio miękka, dodajemy śmietanę. Jej ilość zależy od tego jak gęsty sos lubimy, w razie czego można dodać więcej niż ja sugeruję.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i krótko gotujemy. Właściwie tylko tyle, by podgrzać sos, w przeciwnym razie rukola utraci sporo swego aromatu.
Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu i podajemy podsypane parmezanem.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. elora pisze:

    Nice !!Kocham wszystkie skladniki,a razem…mmmm..Wlasnie planowalam cos takiego zrobic ale dali mi w Lidlu do fussili jeszcze pesto w sumie za 5tke wiec sie rozmyslilam:d

    • Kuba pisze:

      Cóż – jeśłi wolisz fabryczne pesto i nie zniechęca Cię jego smak, to proszę bardzo. Ja wolę jednak wiedzieć co jem :-)

  2. atina pisze:

    lubię takie dania:) Pysznie!

  3. EVE pisze:

    to są zdecydowanie moje smaki! cukinia, mniam! mogę ją pałaszować na śniadanie, obiad i kolację i mi się nie nudzi.
    Połączenie z rukolą jest jeszcze dla mnie nieznane, ale nadrobię je z pewnością!
    pozdrawiam ciepło!

  4. aga pisze:

    lubie takie smaki:)

  5. wiosenka27 pisze:

    Nie przepadam za rukolą ale całe danie chętnie bym spróbowała:)

  6. Panna Malwinna pisze:

    podoba mi się makaronik w takiej wersji, bo i rukolę i cukinię bardzo lubię;)

  7. Majana pisze:

    Pyszne jedzonko :))

  8. Olasz pisze:

    przeczytalam, ze sie " bRulionu" dodaje, ale to tylko niewyspanie :) Calosc brzmi bardzo smacznie, z ta rukola dla podkrecenia smaku :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top