Chleb Tortano

na 25 października 2010 14 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

W tym tygodniu, Jola z bloga Nasze życie od kuchni, zaproponowała nam wspólne pieczenie chleba tortano. Krótko pisząc, chleb był niesamowity – pięknie pachniał, miąższ miał idealną konsystencję – pierwsza klasa! Ja użyłem glinianego, okrągłego garnka rzymskiego, w związku z czym nieco zmodyfikowałem przepis.

Naprawdę gorąco Wam polecam ten chleb – jest naprawdę przepyszny!

Sprawdźcie także inne wypieki z Weekendowej piekarni.

przepis na Chleb Tortano

Przepis zmodyfikowany pod kątem garnka rzymskiego-glinianej formy do pieczenia, oryginalny znajdziecie na stronie Gospodarne szczęście.

Składniki zaczynu:

  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki mąki chlebowej pszennej (100g)

Przygotowanie zaczynu:

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut. Do mąki wlać 1/3 część wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h.

Składniki ciasta chlebowego:

  • 575g mąki chlebowej pszennej
  • 420g wody
  • zaczyn j.w.
  • 2 łyżeczki miodu (14g)
  • 1 łyżka soli (15g)
  • 1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak

Przygotowanie:

  1. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-20 minut.
  2. Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeciśniętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto jest bardzo luźne.
  3. Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
  4. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, posypać mąką, złożyć brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do środka.
  5. Oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut.
  6. Złożyć i odstawić na 20 minut
  7. Złożyć i odstawić na 20 minut
  8. Złożyć i odstawić na 2,5h.
  9. Ja w tym momencie wstawiłem miskę z ciastem do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąłem i kontynuowałem zgodnie z dalszymi wskazówkami.
  10. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko wyrobić i przełożyć do namoczonej formy. Wcześniej na środku postawiłem szklankę, która miała spowodować powstanie otworu wewnątrz bochenka, niestety po jej wyjęciu ciasto się zeszło i otwór nie powstał.
  11. Odstawić na półtorej godziny, a następnie wstawić do zimnego piekarnika, który następnie rozgrzewamy do 230 st. C. Pieczemy ok. 30 minut od osiągnięcia odpowiedniej temperatury.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

14 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. etrala pisze:

    no wyszedł Ci piekny, a dziura w środku…mi tam niepotrzebna :D

  2. Ewa Smaczniutkie.pl pisze:

    Chleb wygląda wyśmienicie, puszysty i wyrośnięty. Smakowałby mi na pewno.

  3. Kuba pisze:

    Paulo, zgadzam się z Tobą, że wielkość bochenka i jego kształt ma wpływ na smak – to nie tylko Twoje spostrzeżenia.

    Anytsujx, dzięki!

    Zaytoon, nic straconego – przepis nie ucieknie i poczeka na wolną chwile :-)))

    Kuchareczko, dzięki!

    Ano, co znaczy "nie wychodzą"? To trzeba raz jeszcze i jeszcze raz i jeszcze. W końcu uda Ci się dojść do perfekcji – ja wciąż się uczę…

  4. ana pisze:

    Fajny ten chleb, taki rustykalny i ta chrupiąca skórka. Mi niestety chleby nie wychodzą :(
    Pozdrawiam.

  5. Kuchareczka pisze:

    Co weekendowa piekarnia, to mnie zaskakuje. Niesamowicie fajny ten chleb i cudowna skórka na wierzchu! :)

  6. Zaytoon pisze:

    Jakżesz ja żałuję, że zbyt późno pomyślałam sobie o upieczeniu tego chleba! Cudowny jest.

  7. anytsujx pisze:

    Twój chlebek wygląda niesamowicie !
    Pozdrawiam :)

  8. Paula pisze:

    takie wielkie chleby są najfajniejsze i wg mnie nawet inaczej smakują, ale ja już tak mam :)

  9. Kuba pisze:

    Aga, poczęstuj się :-)

  10. aga pisze:

    mmm… taki chlebek na sniadanko to bym chetnie zjadla, pycha:)

  11. Kuba pisze:

    Amber, dzięki!

    Majko, polecam – jest naprawdę bardzo smaczny.

    Jolu, dzięki za świetny przepis – chlebek z pewnością nieraz powróci na nasz stół. Pozdrawiam!

  12. Jolanta Szyndlarewicz pisze:

    Kubo bardzo się cieszę, że chleb smakował…jest naprawdę rewelacyjny i przeze mnie wielokrotnie wypróbowany:)… tak wiec jak najbardziej zgadzam się z Twoim opisem:). pozdrawiam

  13. majka pisze:

    Wyglada doskonale. I ta skorka…lubie takie chrupiace chleby :) To bedzie nastepny chleb, ktory upieke sobie w piatek :)

    Pozdrawiam!

  14. Amber pisze:

    Pięknie Ci się upiekł! Skórka idealna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top