W tym tygodniu, Jola z bloga Nasze życie od kuchni, zaproponowała nam wspólne pieczenie chleba tortano. Krótko pisząc, chleb był niesamowity – pięknie pachniał, miąższ miał idealną konsystencję – pierwsza klasa! Ja użyłem glinianego, okrągłego garnka rzymskiego, w związku z czym nieco zmodyfikowałem przepis.
Naprawdę gorąco Wam polecam ten chleb – jest naprawdę przepyszny!
Sprawdźcie także inne wypieki z Weekendowej piekarni.
przepis na Chleb Tortano
Przepis zmodyfikowany pod kątem garnka rzymskiego-glinianej formy do pieczenia, oryginalny znajdziecie na stronie Gospodarne szczęście.
Składniki zaczynu:
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1 szklanka wody
- 2/3 szklanki mąki chlebowej pszennej (100g)
Przygotowanie zaczynu:
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut. Do mąki wlać 1/3 część wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h.
Składniki ciasta chlebowego:
- 575g mąki chlebowej pszennej
- 420g wody
- zaczyn j.w.
- 2 łyżeczki miodu (14g)
- 1 łyżka soli (15g)
- 1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak
Przygotowanie:
- Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-20 minut.
- Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeciśniętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto jest bardzo luźne.
- Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryć folią i odstawić na 20 minut.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, posypać mąką, złożyć brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do środka.
- Oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut.
- Złożyć i odstawić na 20 minut
- Złożyć i odstawić na 20 minut
- Złożyć i odstawić na 2,5h.
- Ja w tym momencie wstawiłem miskę z ciastem do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąłem i kontynuowałem zgodnie z dalszymi wskazówkami.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, lekko wyrobić i przełożyć do namoczonej formy. Wcześniej na środku postawiłem szklankę, która miała spowodować powstanie otworu wewnątrz bochenka, niestety po jej wyjęciu ciasto się zeszło i otwór nie powstał.
- Odstawić na półtorej godziny, a następnie wstawić do zimnego piekarnika, który następnie rozgrzewamy do 230 st. C. Pieczemy ok. 30 minut od osiągnięcia odpowiedniej temperatury.
Smacznego!
no wyszedł Ci piekny, a dziura w środku…mi tam niepotrzebna :D
Chleb wygląda wyśmienicie, puszysty i wyrośnięty. Smakowałby mi na pewno.
Paulo, zgadzam się z Tobą, że wielkość bochenka i jego kształt ma wpływ na smak – to nie tylko Twoje spostrzeżenia.
Anytsujx, dzięki!
Zaytoon, nic straconego – przepis nie ucieknie i poczeka na wolną chwile :-)))
Kuchareczko, dzięki!
Ano, co znaczy "nie wychodzą"? To trzeba raz jeszcze i jeszcze raz i jeszcze. W końcu uda Ci się dojść do perfekcji – ja wciąż się uczę…
Fajny ten chleb, taki rustykalny i ta chrupiąca skórka. Mi niestety chleby nie wychodzą :(
Pozdrawiam.
Co weekendowa piekarnia, to mnie zaskakuje. Niesamowicie fajny ten chleb i cudowna skórka na wierzchu! :)
Jakżesz ja żałuję, że zbyt późno pomyślałam sobie o upieczeniu tego chleba! Cudowny jest.
Twój chlebek wygląda niesamowicie !
Pozdrawiam :)
takie wielkie chleby są najfajniejsze i wg mnie nawet inaczej smakują, ale ja już tak mam :)
Aga, poczęstuj się :-)
mmm… taki chlebek na sniadanko to bym chetnie zjadla, pycha:)
Amber, dzięki!
Majko, polecam – jest naprawdę bardzo smaczny.
Jolu, dzięki za świetny przepis – chlebek z pewnością nieraz powróci na nasz stół. Pozdrawiam!
Kubo bardzo się cieszę, że chleb smakował…jest naprawdę rewelacyjny i przeze mnie wielokrotnie wypróbowany:)… tak wiec jak najbardziej zgadzam się z Twoim opisem:). pozdrawiam
Wyglada doskonale. I ta skorka…lubie takie chrupiace chleby :) To bedzie nastepny chleb, ktory upieke sobie w piatek :)
Pozdrawiam!
Pięknie Ci się upiekł! Skórka idealna.