Muffiny pomarańczowo-rabarbarowe

na 27 kwietnia 2009 3 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

No nie mogę ukryć faktu, że muffinki należą do moich ulubionych wypieków. Są takie wygodne zarówno w przygotowaniu jak i konsumpcji, że nie byłem w stanie się oprzeć się pokusie przygotowania ich rabarbarowej wersji. Posiadałem przepis, który składniki podawał w szklankach i ja tak odmierzałem (moja szklanka ma standardowe 250 ml). Dla osób „wagowych” podaję orientacyjne ilości składników w nawiasach.

muffiny pomarańczowo rabarbarowe 1

przepis na pomarańczowo-rabarbarowe muffiny

składniki:

  • 1 szklanka (170g) mąki pszennej zwykłej
  • 1 szklanka (170g) mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki (150g) drobnego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki (180 ml) świeżego soku z pomarańczy
  • 1 1/2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru

przygotowanie:

  1. Wymieszać wszystkie suche składniki.
  2. Roztrzepać jajko, połączyć z olejem i dodać do suchej mieszanki.
  3. Dodać rabarbar i delikatnie wymieszać.
  4. Nałożyć do foremki i piec w temperaturze 180 st. C 25-30 minut.

Smacznego!

muffiny pomarańczowo rabarbarowe 2

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

3 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Nano, wybacz, że rok prawie musiałaś czekać na odpowiedź – czasem komentarz zaginie w czeluściach bloga i pozostaje be odpowiedzi. Dzięki za miłe słowa – chętnie udostępnię Ci moją pracę jeśli nadal jesteś zainteresowana. Odezwij się na mail: kuba.pichci@gmail.com

    Anonimie, oczywiście zapomniałem w przepisie wspomnieć o soku :-))) Mieszamy go z resztą mokrych składników. A mąka może być oczywiście zwykła pszenna – nic nie stoi na przeszkodzie. Pozdrawiam!

  2. Anonymous pisze:

    Witam
    Mam pytanie czy sok mieszamy z jajkiem i olejem i czy zamiast mąki razowej można dodać zwykłą pszenną. Pozdrawiam gratuluję super bloga!

  3. Anonymous pisze:

    Drogi Kubo, trafiłam właśnie na Twojego bloga i jestem zachwycona. Zainteresował mnie też temat Twojej pracy magisterskiej? Dałbyś przeczytać? Pozdrawiam serdecznie z Krakowa, Nana Jarocka-Zaborowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top