Przyznaję się bez bicia, że są dania, których robić samemu mi się po prostu nie chce i korzystam od czasu do czasu ze sklepowych gotowców. Wolę uciekać się do tego w ostateczności, bo największą frajdę daje posiłek, w który włożymy pracę i serce, ale od czasu do czasu tak sobie ułatwiam życie. Niemniej jednak zawsze dodaję coś od siebie, żeby danie zyskało swój charakter. Tak jest właśnie z poniższym przepisem na włoskie pierożki tortellini, które urozmaiciłem prostym domowym sosem pomidorowym o lekko pikantnej nucie.
Przepis na tortellini w sosie pomidorowym
Składniki:
- opakowanie tortellini (z dowolnym farszem)
- puszka pomidorów (najlepiej w kawałkach)
- 3 ząbki czosnku
- cebula
- garść oliwek
- papryczka chili
- łyżka kaparów
- garść świeżej bazylii
- łyżka suszonego rozmarynu
- łyżka suszonego oregano
- parmezan
Przygotowanie:
Na oliwie przesmażamy minutę rozgniecione i posiekane ząbki czosnku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i szklimy.
Dodajemy pomidory z puszki (lub świeże, kiedy mamy na nie sezon) oraz drobno posiekaną papryczkę, oliwki i kapary. Doprawiamy rozmarynem, oregano, pieprzem i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.
W czasie, gdy gotuje się sos, doprowadzamy do wrzenia garnek wody, w którym następnie kilka minut gotujemy pierożki.
Gdy tortellini będą już gotowe, odcedzamy je i z powrotem wkładamy do garnka. Mieszamy z sosem pomidorowym, drobno posiekaną bazylią i wykładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Z takim pysznym sosem to i kupione tortellini super smakują :)
Dzięki :-) Pozdrawiam!
Ja tortellini też zawsze kupuję, najbardziej lubię te z Lidla … a podane z takim sosem musi swietnie smakować:) pozdrawiam
Mniam, pyszności!
Ja nie robiłam jeszcze sama tortellini ,a to kupne bardzo nam smakuje.
:)
Pozdrowienia