Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana

na 28 kwietnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 3,00 z 5)
Loading...

Gdyby zapytano mnie jakie pierwsze danie przychodzi mi na myśl, gdy wspomnę kuchnię naszych zachodnich sąsiadów, bez wątpienia była by to niemiecka sałatka ziemniaczana „kartoffelsalat”. Podobnie jak w przypadku naszej sałatki jarzynowej, każdy zna jedyny prawdziwy i oryginalny przepis, a potrafią się one znacząco różnić między sobą :-) Można już spokojnie ogłosić sezon grillowy, a sałatka taka do danie idealne na tę okazję.

kartoffelsalat

przepis na kartoffelsalat – niemiecką sałatkę ziemniaczaną

składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • czerwona cebula
  • pęczek szczypiorku (ja najbardziej lubię cienki szczypiorek)
  • 100 ml bulionu
  • łyżka musztardy
  • łyżka octu z białego wina
  • łyżka oliwy

przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy, obieramy i kroimy.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.
  3. Warzywa wkładamy do jednej misy.
  4. Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego musztardę, oliwę i ocet. Doprawiamy do smaku i zalewamy sosem warzywa.
  5. Mieszamy delikatnie i podajemy na ciepło lub odstawiamy do przegryzienia nia kilka godzin.

Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top