Gdyby zapytano mnie jakie pierwsze danie przychodzi mi na myśl, gdy wspomnę kuchnię naszych zachodnich sąsiadów, bez wątpienia była by to niemiecka sałatka ziemniaczana „kartoffelsalat”. Podobnie jak w przypadku naszej sałatki jarzynowej, każdy zna jedyny prawdziwy i oryginalny przepis, a potrafią się one znacząco różnić między sobą :-) Można już spokojnie ogłosić sezon grillowy, a sałatka taka do danie idealne na tę okazję.
przepis na kartoffelsalat – niemiecką sałatkę ziemniaczaną
składniki:
- 500 g ziemniaków
- czerwona cebula
- pęczek szczypiorku (ja najbardziej lubię cienki szczypiorek)
- 100 ml bulionu
- łyżka musztardy
- łyżka octu z białego wina
- łyżka oliwy
przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie odcedzamy, obieramy i kroimy.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.
- Warzywa wkładamy do jednej misy.
- Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy do niego musztardę, oliwę i ocet. Doprawiamy do smaku i zalewamy sosem warzywa.
- Mieszamy delikatnie i podajemy na ciepło lub odstawiamy do przegryzienia nia kilka godzin.
Smacznego!