W ubiegłym tygodniu jedna z sieci handlowych rozpoczęła akcję marketingową z udziałem znanych telewizyjnych kucharzy – Karola Okrasy i Pascala Brodnickiego. Panowie co tydzień proponują po jednym daniu ze wspólnym motywem przewodnim. Na pierwszy ogień poszła kuchnia hiszpańska, w ramach której Karol Okrasa zaproponował kurczaka z Chorizo i serem Manchego, a Pascal tortillę z wykorzystaniem tej samej kiełbasy i sera. Postanowiłem wypróbować danie Pascala.
Przygotowywałem już kiedyś podobne danie, ale nie używałem wtedy oryginalnych produktów z półwyspu iberyjskiego (przepis znajdziecie tutaj).

Przepis na tortillę z Chorizo i serem Manchego
źródło: http://kuchnialidla.plSkładniki:
- średnie, młode ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki: 700 g
 - salami Chorizo: 150 g
 - ser Manchego: 80 g
 - jajka: 6 szt.
 - śmietana 30%: 300 ml
 - cebula dymka – szczypiorek: 2 szt.
 - czerwona cebula: 130 g
 - czarne oliwki: 30 g
 - oliwa z oliwek: 60 ml
 
Przygotowanie:
- Przygotuj patelnię z możliwością pieczenia w piekarniku lub patelnię z grubym dnem.
 - Przygotuj ręcznik papierowy.
 - Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (funkcja grillowania).
 - Propozycja podania: bezpośrednio z patelni.
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 25 ml – ok. 1,5 łyżki), wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, chwilę smażymy, często mieszając.
 W momencie, gdy cebula się zarumieni, dodajemy 150 g salami Chorizo w plastrach, chwilę smażymy. Następnie zawartość patelni przekładamy do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, nakładamy z góry drugi kawałek ręcznika papierowego, delikatnie odsączamy tłuszcz.
 W kolejnej misce roztrzepujemy 6 całych jaj, dodajemy śmietanę, mieszamy. Dokładamy czarne oliwki pokrojone w talarki, Chorizo z cebulą, drobno starty ser Manchego, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy pokrojone w talarki ziemniaki – wszystko delikatnie mieszamy.
 Rozgrzewamy patelnię, wlewamy oliwę (ok. 35 ml – ok. 2-2,5 łyżki), a gdy się dobrze rozgrzeje, wlewamy całą zawartość miski. Smażymy przez około 3-4 minuty. Jeśli jest taka potrzeba, to nadmiar tłuszczu z tortilli usuwamy papierowym ręcznikiem.
 Następnie patelnię z tortillą wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C (z funkcją grilla). Można również pozostawić tortillę na palniku i smażyć aż do momentu całkowitego ścięcia jajka (pamiętając o obróceniu tortilli na drugą stronę).
 Po mniej więcej 5-7 minutach wyciągamy danie z piekarnika.
 Posypujemy upieczoną tortillę szczypiorkiem.
 Smacznego!























Ale cudo i do tego pyszne, wiem bo tortille wg Pascala też robiłam, super pyszny pomysł:)
Bardzo smaczne pomysły mają w tym Lidlu :-)
Podejrzewam, że pyszne:)
Oczywiście, że pyszne! :-)
wspaniała wyszła ci ta tortilla:) pycha
Dzięki!
Bombowa ta tortilla! A odkad odwiedzilam Hiszpanie, mam slabosc do sera Manchego :)
Super wygląda zapiekanka ja robiłam z łososiem wg.przepisu Paskala i wyszło super.
Ja też mam ją w planach ;-)