Ciecierzyca po bretońsku

na 10 grudnia 2010 11 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 2,00 z 5)
Loading...

Ochota na fasolkę po bretońsku przyszła do mnie nagle w środku dnia i zupełnie nie chciała mnie opuścić. Niestety przygotowanie tej potrawy wiąże się z oczekiwaniem na namoczenie fasoli, więc jej konsumpcję przełożyć musiałem na następny dzień.

Jak powszechnie wiadomo, fasola po bretońsku nie ma nic wspólnego z Bretanią, dlatego konsekwentnie postanowiłem też, aby nie miała zbyt wiele wspólnego z fasolą i zamiast niej użyłem grochu włoskiego – ciecierzycy.Strasznie lubię wszelkie potrawy z jej wykorzystaniem. Może i Wam przypadną do gustu? Znajdziecie je TUTAJ.

przepis na Ciecierzycę po bretońsku

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 200 g boczku
  • 2 laski kiełbasy
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • majeranek
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • opcjonalnie kostka bulionowa

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na dwie godziny.
  2. Następnie odcedzamy i zalewamy wodą zimną. Odstawiamy do namoczenia na 12 godzin.
  3. Namoczoną cieciorkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą do przykrycia, doprawiamy liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu. Można dodać kostkę bulionową, ja dodałem do gotowania skórkę z boczku i kilka kawałków „z kością”.
  4. Gotujemy 40 minut.
  5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni.
  6. Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
  7. Odlewamy i zostawiamy część wody z ciecierzycy. Dodajemy przecier pomidorowy, cebulę i mięso.
  8. Teraz dodajemy z powrotem tyle wody z gotowania, aby gęstość dania nam odpowiadała.
  9. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 20 minut.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

11 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Bareyo, cieszy mnie Twój entuzjazm – i ja jestem wielbicielem cieciorki.

    Paulo, ale ogólnie nie lubisz cieciorki, fasoli, grochu itd, czy po prostu samej ciecierzycy?

    Ano, spróbuj – zapewniam, że jest bardzo smaczna!

    Mikimamo, pora roku jest idealna na takie dania ;-)

    Zauberi, polecam!

    Ojcze Dyrektorze, jeśli tacy smakosze chwalą, jest mi po stokroć miło :-)

    Ago, nie pozostaje nic innego jak przygotować sobie – to bardzo proste danie.

    Beato, dzięki!

    Zemfiroczko, prawda, że proste? Takie lubię najbardziej.

    Majano, dzięki!

  2. Majana pisze:

    Fajny pomysł! Bardzo mi się podoba :))
    Pozdrowienia:)

  3. zemfiroczka pisze:

    Genialne w swej prostocie – a dawno nie jadłam ciecierzycy. Mniam!

  4. Beata Lipov pisze:

    Ale fajny przepis!

  5. aga pisze:

    chetnie bym poprobowala takich smakow:)

  6. Ojciec Dyrektor pisze:

    Też lubię ciecierzycę, więc pomysł do wykorzystania przy najbliższej okazji.

  7. zauberi pisze:

    bardzo lubię ciecierzycę, więc chętnie wypróbuję ten przepis.

  8. mikimama pisze:

    Chętnie zjadłabym taką cieciorkową zupę z mięcem:)

  9. ana pisze:

    Ja także strasznie lubię ciecierzycę. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam (ale z pewnością to zrobię). Lubię łączyć cieciorkę z cukinią i(lub) chorizo.

  10. Paula pisze:

    a ja do ciecierzycy wciąż nie mogę się przekonać :)

    udanego weekendu!

  11. Bareya pisze:

    Cholernie podoba mi sie ten przepis aby zamiast fasoli uzyc ciecierzycy.
    Zacna jest wielce maka z ciecierzycy, z ktorej mozna robic doskonala w smaku farinate.
    Ja ciecierzyce uwielbiam za swoj ciekawy smak i na pewno wykorzystam Twoj przepis.
    Trafiles w 10 z tym daniem.
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top