Czekoladowe, bezmączne brownie z truskawkami

na 28 lutego 2010 11 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Ostatniego dnia lutego postanowiłem przyłączyć się do Weekendowej Cukierni, której gospodynią jest Olciaky. Z trzech zaproponowanych smakołyków zdecydowałem się na upieczenia czekoladowego, bezmącznego brownie z truskawkami. Zgodnie z moimi oczekiwaniami i przypuszczeniami ciasto okazało się rewelacyjne. Mocno czekoladowe – w sam raz do niedzielnej kawy.

przepis na Czekoladowe, bezmączne brownie z truskawkami

Składniki:

  • 35 g kakao
  • 80 ml gorącej wody
  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g masła, roztopionego
  • 230 g ciemnego brązowego cukru (zmniejszyłem ilość do 200 g – było i tak bardzo słodkie)
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 4 jajka
  • 100 g truskawek (użyłem mrożonych, a ilość zwiększyłem do ok. 175 g)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kakao, do dekoracji (ja posypałem cukrem pudrem)

Przygotowanie:

  1. Kakao wymieszać z gorącą wodą do gładkości.
  2. Wlać do niego roztopioną czekoladę, masło, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować. Dodać truskawki.
  3. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.
  4. Blaszkę o boku 19 – 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej czekoladową miksturę.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez 60 – 70 minut.
  6. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier.
  7. Oprószyć kakao (cukrem pudrem), pokroić na kwadraty.
  8. Z przepisu wychodzi 1 nieduża blaszka – 9 sycących porcji.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

11 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. martab pisze:

    jakie kakao dawałaś ? takie klasyczne, gorzkie? czy słodkie typu instant?

  2. Kuba pisze:

    Szarko, bo to taki urok tego ciacha, że się łyżeczką je jada :-)

    Anonimie, dzięki za info! Może kiedyś zacznę zamieszczać informacje o kaloriach i składnikach moich przepisów, na razie nie mam na to niestety czasu ;-( Pozdrawiam!

  3. Anonymous pisze:

    kaloryczność tego ciasta z to ok 440 kcal/100g :). Tak dla wiadomości bo właśnie wyliczyłam.

  4. szarka pisze:

    dzięki… i tak wszystko zjedzone… towarzystwo jadło.. łyżeczką ;)

  5. Kuba pisze:

    Szarka, może faktycznie to przez formę, której użyłaś. Ciasto wyszło znacznie grubsze i wymagało dłuższego pieczenia – tak mi się wydaje… Spróbuj raz jeszcze – nie zniechęcaj się, bo warto je upiec :-)

  6. szarka pisze:

    aaaaa wstałam z samego rana i upiekłam. I co? I nic półpłynne. :( Składniki odmierzyłam z wagą kuchenna, czas pieczenia 60 minut plus w otwartym piekarniku 10 min. Czy przyczyną może być forma /keksówka/?

  7. Kuba pisze:

    Majana – faktyczni jest bardzo smaczne, na drugi dzień chyba jeszcze lepsze.

    Polka – no zapomniałem, fakt. Ale Ty jak zwykle jesteś niezawodna i nic nie umknie Twojej uwadze :-)

    Olciaky – ja też się cieszę, tym bardziej, że zaproponowane ciacho jest rewelacyjne!

  8. Olciaky pisze:

    No super, że udało ci się pod koniec dołączyć:)
    Cieszę się, że brownies cię nie rozczarowało:P
    Ps: ale masz leniwego psaa.. ;p

    Pozdrawiam serdecznie, Olciaky

  9. Polka pisze:

    O bardzo mi miło! :)
    Tylko mejla ktoś zapomniał mi wysłać :P
    Ale już Cię dopisałam :)

  10. majana pisze:

    To ciacho musi być smaczne, kusicie nim jak nie wiem :))
    Jakiego masz fajowego psiaka!:))
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top