Znów musieliście zostać dłużej w pracy. Droga do domu wydłuża się przez korki i czerwoną falę. Wreszcie docieracie do swych czterech kątów, gdzie wita Was horda głodnych domowników. Trzeba coś na szybko upichcić, tylko co? Ja od jakiegoś czasu trzymam w lodówce paczkę ciasta francuskiego, które czeka na taką właśnie sytuację awaryjną. Do tego paczka mrożonej mieszanki warzyw i tarta warzywna gotowa! No może nie do końca, bo trzeba jeszcze upiec :-)
przepis na superszybką tartę warzywną na cieście francuskim
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- mieszanka dowolnych warzyw (mogą być mrożone, mogą być i świeże)
- 150 g szynki pokrojonej w kawałki
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 100 g startego żółtego sera
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- łyżka bułki tartej
przygotowanie:
- Ciastem wykładamy formę do pieczenia, dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po wyjęciu posypujemy dno bułką tartą i lekko studzimy.
- W tym czasie rozmrażamy warzywa w mikrofali (lub przelewamy letnią wodą), mieszamy z szynka, a następnie wykładamy je na ciasto.
- Śmietanę mieszamy z jajkiem i tartym serem. Doprawiamy do smaku. Zalewamy nią warzywa i wstawiamy do piekarnika na 10 – 15 minut, gdzie pieczemy w 180 st. C.
Smacznego!
Zaytoon, ja również. Szczególnie od kiedy odkryłem jakie jest praktyczne.
Anytsujx, Twój nick niezmiennie sprawia mi olbrzymie problemy :-))) Dzięki za odwiedziny!
Bardzo fajna propozycja :)
Przepadam za ciastem francuskim!
Panno Malwinno, wielkie dzięki.
Ulcik, faktycznie jest bardzo smaczna!
Asieja, oj to prawda. Szczególnie w te upały, kiedy mam ochotę jak najszybciej uciec z kuchni…
Majana, dzięki :-)
Paula, to prawda. Kupiłem nawet niedawno książkę Ainsleya Harriotta, "Meals in minutes" – mam nadzieję, że wkrótce coś z niej upichcę.
lubię superszybkie przepisy! cudownie ułatwiają życie :)
Wspaniały pomysł! Pyszności!:)
superszybkie propozycje zawsze przydatne :-)
uwielbiam takie :)
Fajna taka tarta- szybka, kolorowa i pyszna.