Kasza jaglana z jarmużem

na 20 lipca 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Jarmuż jadam od niedawna. Ta bardzo „polska” roślina niestety odeszła na jakiś czas w zapomnienie, jednak łatwiej można ją kupić. A warto, bo jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa i odżywcza.

Kasza z jarmużem sprawiać może wrażenie „przedszkolnej papki”, jednak to naprawdę bardzo fajne danie, które z pewnością gościć będzie często na mym stole.

kasza jaglana z jarmuzem

przepis na kaszę jaglaną z jarmużem

składniki:

  • 0,75 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki
  • 300 g jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy

przygotowanie:

  1. Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie przekładamy do garnka, zalewamy czystą zimną wodą i gotujemy, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty.
  2. Jarmuż dokładnie płuczemy i siekamy.
  3. W między czasie gotujemy w garnku wodę. Gdy będzie już wrzeć, wrzucamy do niej jarmuż i chwilę go gotujemy. Następnie wyjmujemy i odkładamy na durszlak.
  4. Czosnek drobno siekamy i przesmażamy krótko na odrobinie tłuszczu. Dodajemy do niego jarmuż i razem krótko smażymy.
  5. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top