Pasta z bobu

na 25 stycznia 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,33 z 5)
Loading...

Prosta i szybka pasta z bobu stanowi doskonały dodatek do kanapek. Warto jeść bób, bo jest to bardzo zdrowa roślina. Stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa, ponieważ w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy blisko 8 g białka. Poza tym dobrze działa na pracę przewodu pokarmowego, zawiera sporą dawkę kwasu foliowego. W sezonie oczywiście polecam ugotować świeży bób, natomiast poza sezonem można użyć bobu z puszki lub mrożonego. Poza tym fajnie dodać do pasty posiekane kiełki, które podkręcą smak.

pasta z bobu z czosnkiem

przepis na pastę z bobu

składniki:

  • szklanka ugotowanego bobu (lub z puszki)
  • ząbek lub dwa czosnku
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki kiełków

przygotowanie:

  1. Do bobu dodajemy obrany czosnek i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.
  2. Ziarna słonecznika prażymy chwilę na gorącej patelni.
  3. Kiełki po opłukaniu drobno siekamy i razem ze słonecznikiem dodajemy do masy.
  4. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
  5. Odstawiamy na godzinę, by pasta się przegryzła.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top