Prosta i szybka pasta z bobu stanowi doskonały dodatek do kanapek. Warto jeść bób, bo jest to bardzo zdrowa roślina. Stanowi doskonałą alternatywę dla mięsa, ponieważ w 100 g ugotowanego bobu znajdziemy blisko 8 g białka. Poza tym dobrze działa na pracę przewodu pokarmowego, zawiera sporą dawkę kwasu foliowego. W sezonie oczywiście polecam ugotować świeży bób, natomiast poza sezonem można użyć bobu z puszki lub mrożonego. Poza tym fajnie dodać do pasty posiekane kiełki, które podkręcą smak.
przepis na pastę z bobu
składniki:
- szklanka ugotowanego bobu (lub z puszki)
- ząbek lub dwa czosnku
- łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki kiełków
przygotowanie:
- Do bobu dodajemy obrany czosnek i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.
- Ziarna słonecznika prażymy chwilę na gorącej patelni.
- Kiełki po opłukaniu drobno siekamy i razem ze słonecznikiem dodajemy do masy.
- Mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Odstawiamy na godzinę, by pasta się przegryzła.
Smacznego!