Niedawno publikowałem na blogu przepis na mleko kokosowe, ale nie takie, które wypływa w orzecha po jego rozłupaniu, ale uzyskane z namaczania i miksowania wiórków. Dziś pragnę pokazać Wam jak przygotować mleko owsiane.
Z tego, co wyczytałem w sieci mleko takie można uzyskać na zimno (zalewając płatki na kilka godzin – metoda dłuższa) lub na ciepło (gotując najpierw płatki – metoda szybsza). Ja wypróbowałem właśnie tę drugą metodę i muszę Wam przyznać, że o ile mleko kokosowe było ciekawe, ale generalnie szału nie było, jeśli chodzi o jego spożywanie, jako samodzielnego napoju, to mleko owsiane jest naprawdę smaczne, szczególnie, jeśli doprawimy je ulubionymi dodatkami.
Ja od razu wykorzystałem część do przygotowania koktajlu owocowego. Który dzięki temu mleku uzyskał bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję.
przepis na mleko owsiane
składniki:
- 0,5 szklanki płatków owsianych (używałem szklanki do odmierzania, stąd taka jednostka miary)
- 3 szklanki wody
przygotowanie:
- Płatki gotujemy w około 1,5 szklanki wody, do czasu aż wchłoną cały płyn.
- Ugotowane płatki przekładamy do blendera i dodajemy resztę wody.
- Miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy maksymalnie jednolitą konsystencję.
- Następnie można mleko odcedzić z reszek po płatkach. Ja odradzam, bo tracimy zawarte z nich cenne składniki, ale jeśli ktoś ma życzenie, o polecam użyć o tego np. gazy.
Smacznego!
Muszę kiedyś owsianego spróbować:)