Mleko owsiane

na 11 marca 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Niedawno publikowałem na blogu przepis na mleko kokosowe, ale nie takie, które wypływa w orzecha po jego rozłupaniu, ale uzyskane z namaczania i miksowania wiórków. Dziś pragnę pokazać Wam jak przygotować mleko owsiane.

Z tego, co wyczytałem w sieci mleko takie można uzyskać na zimno (zalewając płatki na kilka godzin – metoda dłuższa) lub na ciepło (gotując najpierw płatki – metoda szybsza). Ja wypróbowałem właśnie tę drugą metodę i muszę Wam przyznać, że o ile mleko kokosowe było ciekawe, ale generalnie szału nie było, jeśli chodzi o jego spożywanie, jako samodzielnego napoju, to mleko owsiane jest naprawdę smaczne, szczególnie, jeśli doprawimy je ulubionymi dodatkami.

Ja od razu wykorzystałem część do przygotowania koktajlu owocowego. Który dzięki temu mleku uzyskał bardzo przyjemną, aksamitną konsystencję.

mleko owsiane

przepis na mleko owsiane

składniki:

  • 0,5 szklanki płatków owsianych (używałem szklanki do odmierzania, stąd taka jednostka miary)
  • 3 szklanki wody

przygotowanie:

  1. Płatki gotujemy w około 1,5 szklanki wody, do czasu aż wchłoną cały płyn.
  2. Ugotowane płatki przekładamy do blendera i dodajemy resztę wody.
  3. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy maksymalnie jednolitą konsystencję.
  4. Następnie można mleko odcedzić z reszek po płatkach. Ja odradzam, bo tracimy zawarte z nich cenne składniki, ale jeśli ktoś ma życzenie, o polecam użyć o tego np. gazy.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Muszę kiedyś owsianego spróbować:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top