Mleko z wiórków kokosowych

na 23 lutego 2014 Wpis skomentowano jeden raz.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Prawdopodobnie część z Was już zauważyłem, że ostatnio coraz częściej sięgam po dania wywodzące się z diety roślinnej. Faktycznie przymierzamy się do wykluczenia z menu produktów pochodzenia zwierzęcego, jednak na razie jesteśmy na etapie próbowania i poznawania tego świata. Ostatnio postanowiłem sprawdzić jak smakuje mleko produkowane z roślin, ponieważ szczerze powiedziawszy to nigdy nawet nie próbowałem np. mleka sojowego.

Postanowiłem wiec skorzystać z okazji, że w szafce znalazłem opakowanie wiórków kokosowych i przygotowałem z nich mleko. Zaznaczam, że takie mleko to nie jest jakaś „podróbka” krowiego, imitująca jego smak, bo ten jest inny. Ale z powodzeniem można je zastosować jako zamiennik w wielu daniach i napojach. Zrobiłem z niego także kakao i było pyszne.

Mleko akie można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku kilka dni. Po jakimś czasie się rozwarstwia, co jest zupełnie normalne. Wystarczy je wówczas wstrząsnąć lub zamieszać.

mleko z wiorkow kokosowych

przepis na mleko z wiórków kokosowych

składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 4 szklanki letniej wody

przygotowanie:

Wiórki zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny do namoczenia.

Po namoczeniu odcedzamy zachowując wodę.

Wiórki wkładamy do blendera i miksujemy z dodatkiem około 100 ml wody z moczenia.

Po chwili powoli dodajemy pozostałą wodę.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano jeden raz.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Nie robiłam jeszcze kokosowego. Musi być smaczne. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top