Prawdopodobnie część z Was już zauważyłem, że ostatnio coraz częściej sięgam po dania wywodzące się z diety roślinnej. Faktycznie przymierzamy się do wykluczenia z menu produktów pochodzenia zwierzęcego, jednak na razie jesteśmy na etapie próbowania i poznawania tego świata. Ostatnio postanowiłem sprawdzić jak smakuje mleko produkowane z roślin, ponieważ szczerze powiedziawszy to nigdy nawet nie próbowałem np. mleka sojowego.
Postanowiłem wiec skorzystać z okazji, że w szafce znalazłem opakowanie wiórków kokosowych i przygotowałem z nich mleko. Zaznaczam, że takie mleko to nie jest jakaś „podróbka” krowiego, imitująca jego smak, bo ten jest inny. Ale z powodzeniem można je zastosować jako zamiennik w wielu daniach i napojach. Zrobiłem z niego także kakao i było pyszne.
Mleko akie można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku kilka dni. Po jakimś czasie się rozwarstwia, co jest zupełnie normalne. Wystarczy je wówczas wstrząsnąć lub zamieszać.
przepis na mleko z wiórków kokosowych
składniki:
- szklanka wiórków kokosowych
- 4 szklanki letniej wody
przygotowanie:
Wiórki zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na dwie godziny do namoczenia.
Po namoczeniu odcedzamy zachowując wodę.
Wiórki wkładamy do blendera i miksujemy z dodatkiem około 100 ml wody z moczenia.
Po chwili powoli dodajemy pozostałą wodę.
Smacznego!
Nie robiłam jeszcze kokosowego. Musi być smaczne. :)