Niniejszy przepis jest zaczerpnięty z lidlowej kuchni Karola Okrasy, jednak ja postanowiłem dokonać kilku modyfikacji, przede wszystkim rezygnując z proponowanego przez niego sosu. W zamian za to sugeruję przygotować domowy sos BBQ, który jest o nieporównywalnie lepszy niż te sklepowe. Użyłem tu ketchupu, jednak można także i to przygotować samemu (co już z resztą robiłem TU).
Wakacyjne grillowanie powoli się kończy, ale hamburgery te można również zrobić we własnej kuchni na patelni grillowej. Do tego sałatka, chrupiące frytki i idealny wieczór przed nami :-)
Wołowinę kupujcie najlepiej w kawałku i poproście o jej zmielenie lub zróbcie to sami – macie wówczas pewność co jecie, a także z pewnością odczujecie różnicę w smaku.
przepis na hamburgery z grillowanym pomidorem, cebulą i sosem BBQ
składniki:
- 1kg mielonej wołowiny
- 12 plastrów boczku parzonego, pokrojonych w poprzek w cienkie paseczki
- 2 pomidory
- 4 cebule
- 6 bułek hamburgerowych (proszę, tylko nie kupujcie tych kapci z marketu!)
- 1 łyżeczka ziaren kminku
- 1 główka czosnku
- 1-2 papryczki chili
- 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
- biały pieprz
- mielona ostra papryka
- oliwa z oliwek
- olej słonecznikowy do natłuszczenia patelni
przygotowanie:
Na patelni natłuszczonej odrobiną oliwy przesmażamy boczek z posiekanymi drobno dwoma cebulami. Smażymy krótko, tylko tyle by cebula się zeszkliła.
Po przestudzeniu dodajemy je do mięsa mielonego razem z rozdrobnionym w moździerzu kminkiem oraz posiekanym drobno czosnkiem i chilli. Na koniec dodajemy również posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać nieco oliwy.
Jedną cebulę i pomidora kroimy w dość grube plastry, które następnie skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy warzywa (na grillu lub patelni grillowej).
Z mięsa przygotowujemy okrągłe kotlety grubości około 1,5 cm. Kotlety smażymy na tej samej patelni co warzywa według uznania (polecam nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony).
Sos BBQ
Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy bardzo drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku. Przesmażamy je z dodatkiem cukru, aż się ten ostatni skarmelizuje. Wówczas dodajemy paprykę i przesmażamy kolejne kilka 2-3 minuty. Dodajemy ocet, sos Worcester i ketchup. Doprawiamy i przestudzamy.
Podgrzane bułki smarujemy sosem, nakładamy mięso, sos, warzywa i przykrywamy bułką.
Smacznego!
Wiadomo, że domowe hamburgery są najsmaczniejsze, często zaglądam do ,kuchni lidla, po jakieś inspiracje, ostatnio mają fajne przepisy na konfitry, mniam :)
Właśnie planuję zrobić jakieś ciekawe przetwory, zajrzę więc do Lidla.