Hamburgery z sosem BBQ

na 26 sierpnia 2013 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Niniejszy przepis jest zaczerpnięty z lidlowej kuchni Karola Okrasy, jednak ja postanowiłem dokonać kilku modyfikacji, przede wszystkim rezygnując z proponowanego przez niego sosu. W zamian za to sugeruję przygotować domowy sos BBQ, który jest o nieporównywalnie lepszy niż te sklepowe. Użyłem tu ketchupu, jednak można także i to przygotować samemu (co już z resztą robiłem TU).

Wakacyjne grillowanie powoli się kończy, ale hamburgery te można również zrobić we własnej kuchni na patelni grillowej. Do tego sałatka, chrupiące frytki i idealny wieczór przed nami :-)

Wołowinę kupujcie najlepiej w kawałku i poproście o jej zmielenie lub zróbcie to sami – macie wówczas pewność co jecie, a także z pewnością odczujecie różnicę w smaku.

Hamburgery z grillowanym pomidorem, cebulą i sosem BBQ

przepis na hamburgery z grillowanym pomidorem, cebulą i sosem BBQ




składniki:

  • 1kg mielonej wołowiny
  • 12 plastrów boczku parzonego, pokrojonych w poprzek w cienkie paseczki
  • 2 pomidory
  • 4 cebule
  • 6 bułek hamburgerowych (proszę, tylko nie kupujcie tych kapci z marketu!)
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • biały pieprz
  • mielona ostra papryka
  • oliwa z oliwek
  • olej słonecznikowy do natłuszczenia patelni

przygotowanie:

Na patelni natłuszczonej odrobiną oliwy przesmażamy boczek z posiekanymi drobno dwoma cebulami. Smażymy krótko, tylko tyle by cebula się zeszkliła.
Po przestudzeniu dodajemy je do mięsa mielonego razem z rozdrobnionym w moździerzu kminkiem oraz posiekanym drobno czosnkiem i chilli. Na koniec dodajemy również posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać nieco oliwy.
Jedną cebulę i pomidora kroimy w dość grube plastry, które następnie skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy warzywa (na grillu lub patelni grillowej).
Z mięsa przygotowujemy okrągłe kotlety grubości około 1,5 cm. Kotlety smażymy na tej samej patelni co warzywa według uznania (polecam nie dłużej niż 2-3 minuty z każdej strony).

Sos BBQ

Jedną cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy bardzo drobno posiekane 2-3 ząbki czosnku. Przesmażamy je z dodatkiem cukru, aż się ten ostatni skarmelizuje. Wówczas dodajemy paprykę i przesmażamy kolejne kilka 2-3 minuty. Dodajemy ocet, sos Worcester i ketchup. Doprawiamy i przestudzamy.
Podgrzane bułki smarujemy sosem, nakładamy mięso, sos, warzywa i przykrywamy bułką.
Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Luka pisze:

    Wiadomo, że domowe hamburgery są najsmaczniejsze, często zaglądam do ,kuchni lidla, po jakieś inspiracje, ostatnio mają fajne przepisy na konfitry, mniam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top