Ciasto kruche – wersja słodka

na 1 września 2012 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś zaczynam tworzyć nowy dział mojego bloga, to znaczy „kuchenne podstawy”. Bardzo wiele przepisów opiera się na pewnych standardowych przepisach i myślę, że nie ma potrzeby za każdym razem tłumaczyć jak przygotować bulion lub spód do pizzy. Mam nadzieję, że zabieg ten poprawi funkcjonalność bloga i ułatwi Wam, Szanowni Czytelnicy dalsze zgłębianie kuchennych tajemnic. Dział jest w trakcie tworzenia, ale z czasem znajdziecie tam naprawdę sporo fajnych przepisów

Na początek proponuję przepis na słodkie delikatne kruche ciasto (Pâte Brisée Fine) zapożyczone od Julii Child. To idealny przepis na spód do wszelkich słodkich tart, babeczek i innych podobnych wypieków o charakterze deserowym. Przepis jest bardzo prosty, a jedyne czego nam potrzeba to cierpliwości, bo ciasto musi chwilę odpocząć w lodówce przed pieczeniem. Dzięki temu jest smaczniejsze i bardziej kruche, a przede wszystkim da się łatwo rozwałkować i przenieść na formę.

przepis na słodkie kruche ciasto

składniki:

  • 2 szklanki mąki (sugerowana proporcja 3 porcje mąki uniwersalnej, 1 porcja tortowej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szklanki zimnej wody

przygotowanie:

  1. Do mąki dodajemy pokrojone w kostki masło oraz cukier i sól.
  2. Szatkujemy mąkę nożem, tak by powstały grudki.
  3. Dodajemy wodę i bardzo szybko wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję.
  4. Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm, a następnie nawijamy na wałek do ciasta. Dzięki temu łatwo przeniesiemy je na formę do pieczenia.
  6. Formę (22 cm średnicy) smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Dociskamy delikatnie do spodu i brzegów.
  7. Obcinamy ciasto wystające poza formę i zapełniamy nim ewentualne dziury.
  8. Ciasto nakłuwamy widelcem, by para miała łatwe ujście.
  9. Można od razu nałożyć farsz i piec, ale ja polecam lekko podpiec spód.
  10. Błyszczącą stronę folii aluminiowej smarujemy  masłem i kładziemy tą stroną na cieście. Lekko dociskamy, a następnie obciążamy, by ciasto na spodzie nie wyrosło. Jako obciążnik używam zwykłej fasoli, ale można też kupić specjalne kulki. Po prostu wysypujemy je na folię.
  11. Pieczemy 15 minut w 230 st. C. Następnie zdejmujemy folię i obciążniki i ponownie nakłuwamy.
  12. Dopiekamy jeszcze 5 minut i nakładamy farsz.

Smacznego!

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. mika pisze:

    a jajek w tym przepisie nie ma?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top