Zupa ogórkowa

na 28 marca 2012 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wiosna już na kalendarzu, ale na świeże warzywa wprost z ogródka przyjdzie nam jeszcze chwilkę poczekać. Warto więc wykorzystać zimowe zapasy ogórków kiszonych – wszak zaraz przygotujemy nowe :-)

Przepis na zupę ogórkową

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 8 ogórków kiszonych
  • 300 ml śmietany 18%
  • liść laurowy
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania bulionu. Przepis na smaczny bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ, a wołowego szukajcie TU. Ja preferuję jednak drobiowy i taki właśnie wykorzystałem przy gotowaniu tej zupy.

Warzywa obieramy i myjemy. Obsmażamy je krótko na odrobinie oliwy w garnku, w którym będziemy gotować.
Dokładamy kurczaka i zalewamy 1,5 l wody.

Ustawiamy na maksymalnym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, a gdy osiągniemy temperaturę zmniejszamy grzanie do minimum po gotujemy jeszcze 20 minut.

Najsmaczniejszy bulion uzyskamy gotując wywar na wolnym ogniu przez godzinę, jednak taki półgodzinny doskonale nadaje się na bazę zupową.

W trakcie gotowania pojawią się tzw. szumowiny. To ścięte białko z mięsa, które należy wyjąć łyżką cedzakową.

Przecedzamy bulion przez gęste sito i dodajemy starte ogórki, startą marchewkę z włoszczyzny i ryż.

Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku. Można lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Przed nałożeniem, obieramy kurczaka z kości i chrząstek i mięso układamy na dnie talerzy. Zalewamy zupą.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Łukasz pisze:

    Kolejny przepis za mną :p Żona mnie wreszcie z domu wyrzuci za robienie ciągle samych zup :P hehe trzeba się wziąć za coś treściwego :) na tapetę wchodzą przepisy wielkanocne z powodu zbliżających się świat :D

    A jeśli chodzi o sam przepis to naprawdę polecam :) dobra poczciwa ogórkowa :) ale bez „twojego” bulionu by nie było to samo :) zawsze pchałem do każdej zupy vegetę i kostki rosołowe … aż się wstyd przyznać hehe :) a przepis na bulion jest naprawdę dobry , w smaku przypomina ten z kostki , ale nie ma chemii :D
    Noi znów odszedłem od tematu ogórkowej :P hehe Ja troszkę zmodyfikowałem twój przepis , przed dodaniem startych ogórków do zupy , najpierw je podusiłem 10 minut na masełku , dzięki temu zrobiły się mięciutkie i dodały „oczek” do zupy :D noi następnym razem wsypuje pół szklanki ryżu :P bo wyszła trochę za gęsta ;D hehe no nic :D dzięki Kuba za przepis , biorę się za grzebanie w dziale świątecznym :D do usłyszenia. Pozdrawiam

  2. Kurcze ja narobiłam tyle ogórków kiszonych w zeszłym roku, że chyba w studni do przyszłego roku powiszą:) …a w tym roku moze z 2-3 butle zrobię:) …a ogórkową mam nawet dziś w lodówce, zaraz będę odgrzewać dla Męża:) uwielbiam tę zupę:)

  3. kuchnia-domowa-ani.blogspot.com pisze:

    UWIELBIAM OGÓRKOWĄ! sama robiłam identyczną tydzień temu. Do takiej zupy dodaję także kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków.

  4. Majana pisze:

    Uwielbiam tę zupę ! Wprawdzie nie tak jak pomidorową, ale także mniam:)
    Miłego dnia :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top