Znowu mam pełno zajęć na głowie, tak że na gotowanie nie starcza mi czasu. Jednak nigdy nie idę na łatwiznę i trzymam się z dala od gotowców i fastfoodów. W takich dniach wybieram proste potrawy, których przygotowanie zajmuje jak najmniej czasu. Dziś przygotowałem zapiekankę wg. przepisu Julii Child (z książki „Gotuj z Julią”).
Przepis na bakłażana a’la pizza
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml pulpy pomidorowej
- 100 g żółtego sera
- bazylia
- rozmaryn
- oliwa
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w centymetrowej grubości plastry. Solimy i odkładamy na ręcznik papierowy bu puścił gorzki sok.
W rondelku rozgrzewamy oliwę, na której szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę.
Następnie dodajemy pulpę pomidorową i posiekany czosnek. Doprawiamy bazylią, rozmarynem. Solimy i dodajemy cukier. Sos gotujemy na minimalnym ogniu przynajmniej 30 minut.
Cukinię kroimy w plastry i razem z bakłażanem układamy w naoliwionej formie. Skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 175 st.C około 20 minut.
Przykrywamy warzywa sosem pomidorowym, na którym układamy plastry sera. Zapiekamy do rozpuszczenia się tego ostatniego.
Smacznego!
W linku mój przepis, troche mniej pracochłonn.
Dzięki za odwiedziny i ciekawy link. Pozdrawiam
Wygląda naprawdę apetycznie, ale sera dodam więcej
W pełni się z Tobą zgadzam – sera nigdy za dużo ;-)
Sorki, gapa niezła ze mnie, żeby tytułu nie zauważyć…
Masz tę książkę – szczęściara! Uwielbiam dania Julii. A to zapowiada się niezwykle smacznie! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285
Dzięki za odwiedziny – jedna tylko mała uwaga – jeśli już to „szczęściarz” :-)
Pysznie się zapowiada. Bakłażana bardzo lubię. Fajny sposób.
Pozdrawiam:)