Bakłażan a’la pizza

na 7 września 2011 8 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Znowu mam pełno zajęć na głowie, tak że na gotowanie nie starcza mi czasu. Jednak nigdy nie idę na łatwiznę i trzymam się z dala od gotowców i fastfoodów. W takich dniach wybieram proste potrawy, których przygotowanie zajmuje jak najmniej czasu. Dziś przygotowałem zapiekankę wg. przepisu Julii Child (z książki „Gotuj z Julią”).

Przepis na bakłażana a’la pizza

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml pulpy pomidorowej
  • 100 g żółtego sera
  • bazylia
  • rozmaryn
  • oliwa

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w centymetrowej grubości plastry. Solimy i odkładamy na ręcznik papierowy bu puścił gorzki sok.

W rondelku rozgrzewamy oliwę, na której szklimy bardzo drobno posiekaną cebulę.

Następnie dodajemy pulpę pomidorową i posiekany czosnek. Doprawiamy bazylią, rozmarynem. Solimy i dodajemy cukier. Sos gotujemy na minimalnym ogniu przynajmniej 30 minut.

Cukinię kroimy w plastry i razem z bakłażanem układamy w naoliwionej formie. Skrapiamy oliwą i posypujemy bazylią i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp. 175 st.C około 20 minut.

Przykrywamy warzywa sosem pomidorowym, na którym układamy plastry sera. Zapiekamy do rozpuszczenia się tego ostatniego.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

8 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kras napisał(a):

    W linku mój przepis, troche mniej pracochłonn.

  2. jerzy napisał(a):

    Wygląda naprawdę apetycznie, ale sera dodam więcej

  3. mopswkuchni napisał(a):

    Sorki, gapa niezła ze mnie, żeby tytułu nie zauważyć…

  4. mopswkuchni napisał(a):

    Masz tę książkę – szczęściara! Uwielbiam dania Julii. A to zapowiada się niezwykle smacznie! Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

  5. Majana napisał(a):

    Pysznie się zapowiada. Bakłażana bardzo lubię. Fajny sposób.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top