Sok rabarbarowo-cytrusowy

na 11 czerwca 2011 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Wprawdzie lato nieco odpuściło, a temperatury dają nieco wytchnienia, to jednak z pewnością upały wrócą i to już za kilka dni. Warto pomyśleć nad jakimś skutecznym sposobem na schłodzenie. Podzielę się z Wami przepisem na niezwykle orzeźwiający sok z rabarbaru, który doskonale smakuje rozcieńczony gazowaną wodą mineralną.

Przygotowując napoje warto zaopatrzyć się w porządną wyciskarkę, która umożliwi Wam przygotowanie doskonałych soków. Zapraszam do WPISU na ten temat, gdzie znajdziecie informację na temat tych urządzeń oraz opis różnic pomiędzy wyciskarkami a sokowirówkami.

Przepis na sok rabarbarowo-cytrusowy

Składniki:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 cytryna
  • 2 limonki
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

Rabarbar kroimy w kawałki (1-2 cm) i wkładamy do garnka. Cytrynę i limonki porządnie szorujemy szczotką, tak, by usunąć wszelkie chemiczne paskudztwa. Następnie kroimy je w półplasterki i dodajemy do rabarbaru.

Dodajemy cukier i zalewamy 500 ml zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia, a nastepnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.

Przecieramy całość przez sitko i wstawiamy do lodówki.

Taki gęsty sok najlepiej rozcieńczyć zimną mineralką.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Paula pisze:

    pyszny musi być ten cytrusowy posmak :)

  2. Majana pisze:

    Świetny napój! Podoba mi się :)
    Pozdrowienia :)

  3. Ania pisze:

    Przepis bardzo się przyda, bo upały jeszcze przed nami:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top