Sałatka śledziowa w sosie musztardowym

na 4 lutego 2011 Wpis skomentowano 16 razy.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...Loading...

Skoro w ubiegłym tygodniu pisałem Wam o śledziach w oleju, dziś poczęstujcie się proszę śledziami w sosie musztardowym. Wiem, że jestem nudny z tymi śledziami, ale co ja poradzę na to, że je strasznie lubię! A pamiętam czasy, kiedy dziecięciem będąc nie wyobrażałem sobie jak można zjeść takie paskudztwo. Moje szczególe zdziwienie w tej kwestii budziły śledzie z cebulką w oleju. Później zdarzało mi się przekąsić te pod pierzynką z jabłek i śmietany. Jednak od pewnego czasu zajadam się nimi jak jakiś niedźwiedź polarny (bo one chyba jedzą śledzie, prawda?).

Zachęcam do zapoznania się z moimi przepisami na karnawałowe imprezy, których rosnący spis znajdziecie w zakładce karnawał.


Śledzie w sosie musztardowym

Przygotowanie: 30 min
Czas całkowity: 24 godz
Ilość porcji: 1 spora miseczka

 

Składniki:

- 500 g śledzi
- 150 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- 150 g musztardy Dijon
- 300 g śmietany 18% (można dodać mniej lub więcej, w zależności od tego jak intensywny smak musztardy lubimy)
- 3 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść natki pietruszki
- 100 ml octu winnego
- 100 ml oliwy
- 75 g cukru (mozna użyć mniej, to również zależy od tego jak ostry sos lubimy)
- 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na chwilę do wrzątku. Dzięki temu odbierzemy jej drażniącą gorycz.
Pozostałe składniki (oprócz śledzi) mieszamy ze sobą tak by powstał jednolity sos. Czosnek można bardzo drobno posiekać, a najlepiej rozgnieść go w moździerzu. Natkę pietruszki również drobno siekamy. Jak wspomniałem, ilość śmietany dostosowujemy do własnych preferencji, tak, by nie zneutralizować ostrego smaku musztardy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Śledzie kroimy w kawałki, mieszamy z cebulą i sosem.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Wpis skomentowano 16 razy.

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Kuba, dzięki za ten przepis! Pyszne są :))

  2. Kuba pisze:

    Maggie, musztarda to jedna z moich ulubionych przypraw. Świetnie pasuje do bardzo wielu potraw.

    Mikimamo, zgadzam się!

    Wiosenko, dokładnie tak!

    Tilianaro, to ja już Twoją mamę lubię :-)

    Karmel-itko, dzięki!

    Paulino, a jak go przygotowujesz?

    Polko, jak można nie lubić ryb?!? Zawsze możesz sobie wmówić, że śledź, to część wołowiny! :-)

    Majano, chętnie! Mam jeszcze sporo ciekawych przepisów śledziowych do spróbowania.

    Aniu, fajny obiadek!

    Aga, cieszę się :-)

    Kabamaigo, i co? Smakowały?

    Bareyo, zdradzisz ów przepis? Oglądałem ostatnio program o domowym przygotowywaniu musztardy, wygląda, że jest to całkiem proste. Chętnie sprawdzę!

    Małgosiu, daj znać, czy przepis Ci smakował!

  3. Małgosia pisze:

    Fantastycznie, szukałam wlasnie alternatywy dla tych sklepowych, moich ulubionych (lisnera). Mialam nawet zamiar sama pokombinowac, ale trafilam do ciebie i znalazlam ten przepis. Dzieki, na pewn wyprobuje!
    Pozdrawiam :)

  4. Bareya pisze:

    Nie jesteś nudny z tymi śledziami a z musztardą tym bardziej.
    Generalnie – kapitalny materiał do potraw.
    Mam przepis na musztardę Stanisława Czernieckiego. Przepis pochodzi z XVI wieku.
    Robiłem. Musztarda jest obłędna.
    I takie śledzie zrobię.
    pozdrawiam

  5. kabamaiga pisze:

    Cudowne, muszę je przygotować na imprezę w przyszłym tygodniu.

  6. aga pisze:

    lubie sledziki, a taka wersja mi bardzo odpowiada:)

  7. Ania pisze:

    U mnie dziś śledziki na obiad:) Uwielbiam w każdej postaci:)

  8. Majana pisze:

    Świetne śledziki! Możesz pisać o nich ciągle, bo ja lubię:)
    Pozdrowienia:)

  9. Polka pisze:

    Ja nie lubię ryb, ale możesz sobie podać rękę z całą moja rodziną :D

    Pozdrowienia Kuba!

  10. Paulina pisze:

    A ja bym zjadła śledzika w warzywach…

  11. Karmel-itka. pisze:

    w sosie idealnym! bo musztardowym.
    pucha.

  12. Tilianara pisze:

    Ulubione smaki mojej Mamy :)

  13. wiosenka27 pisze:

    Z musztardą napewno są pyszne:)

  14. mikimama pisze:

    Bardzo lubię śledzie, sos musztardowy pasuje do nich idealnie!

  15. Maggie pisze:

    Do niedawna nie docenialam musztardy, dopiero jakis czas temu zdalam sobie sprawe z uniwersalnosci jej zastosowan i zaczelam uzywac do czegos wiecej niz tylko moczenia w niej parowek :) Podoba mi sie bardzo twoj sledziowy przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top