Zupa ziemniaczana Julii Ch.

na 27 października 2010 22 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...
Przepis na tę niezwykle prostą zupę ziemniaczaną rozpoczyna niesamowitą książkę, którą otrzymałem kilka dni temu od Mej Piękniejszej Połówki. Mowa oczywiście o książce „Doskonalenie się w sztuce kuchni francuskiej” („Mastering the Art of French Cooking”) autorstwa tria Julia Child, Louisette Bertholle i Simone Beck. Nie podejmę się przygotowania wszystkich przepisów z tej książki (wzorem Julii Powel) ale zapewniam Was, że już wkrótce pojawi się na mym blogu całkiem sporo pyszności nią inspirowanych. To naprawdę wspaniała lektura, która zasługuje na znacznie obszerniejszy tekst, niż ten dzisiejszy.
Julia i Paul Childowie.
Osoby, którym postać Julii Child jest obca, zachęcam do przeczytania ciekawego artykułu na portalu Gazety Wyborczej. Była ona wspaniałą osobą, bez której dzisiejsza kuchnia domowa wyglądałaby zapewne nieco inaczej. Zapraszam do lektury, a wspomniany artykuł znajdziecie TUTAJ.
Poniższy przepis, jak wspomniałem zaczerpnąłem z książki. Nie jest to najprostsza wersja tej zupy, gdyż oryginalnie dodajemy do niej jedynie ziemniaki, cebulę i śmietanę lub masło. Ja przyrządziłem ją „na bogato” :-) 

Prosta zupa ziemniaczana
Składniki:
– 500 g ziemniaków
– 500 g cebuli
– 200 g marchewki
– ząbek czosnku
– 1,5 l wody
– garść posiekanej natki pietruszki
– 6 łyżek śmietany

Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Płuczemy i wkładamy do garnka.
Dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki oraz obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę.
Zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, do zmięknięcia warzyw.
Rozgniatamy je widelcem lub przecieramy przez sito. Można oczywiście zmiksować blenderem, ale ja wolę, jeśli w zupie zostają kawałki warzyw. Doprawiamy do smaku.
Przed podaniem zabielamy śmietaną i posypujemy pietruszką.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

22 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Pikotka1 napisał(a):

    U mnie również w kolejności do przeczytania „Moje życie we Francji”. jednakże W jakim językowym przekładzie posiadasz książkę Mastering the Art of French Cooking? Bo jeżeli istnieje w polskim przekładzie, to czy mogę prosić o namiary gdzie została zakupiona?

    • Kuba napisał(a):

      Niestety Mastering the Art of French Cooking dostępne jest jedynie w wersji anglojęzycznej i taką właśnie posiadam. Ale w księgarniach jest książka „Gotuj z Julią”, która stanowi „wyciąg” z najciekawszych fragmentów Mastering… Jasne, że to nie to samo, ale naprawdę fajna jest ta książka – mam i polecam.

  2. Kuba napisał(a):

    Ewelajno, cóż – każdy ma swój gust – mnie książka bardzo wciągnęła od pierwszych zdań. A czytałaś Kill Grill Bourdaina?

  3. ewelajna napisał(a):

    Kuba, musze powiedzieć, że mnie nie wciąga tak, jak się spodziewałam…

  4. Kuba napisał(a):

    Turlaczku, cieszę się, że podzielasz mój gust :-) Pozdrawiam!

  5. turlaczek napisał(a):

    "Moje życie we Francji" uwielbiam, wspaniała książka. I uwielbiam też Meryl Streep w roli Julii Child.
    Co jeszcze uwielbiam? Zupę ziemniaczaną. Zwłaszcza taką, najprostszą :).

  6. Kuba napisał(a):

    Ulcik, zachęcam – warto!

    Amber, zgadzam się w 100%.

    Ewo, oczywiście – koperek świetnie się dogaduje z ziemniakami.

    Ago, cieszę się, że przypadła do gustu :-)

    Asix, znam tę książkę – rewelacyjna. Lektura przenosi czytelnika do niesamowitego, pachnącego ziołami kulinarnego świata. Coś wspaniałego…

    Shinju, dzięki!

    Gosiu, ja taką zupę mógłbym jeść co tydzień :-)

    Krokodylu, i co? Podobała Ci się książka? Bo mnie niesamowicie bardzo!

    Kasiu, dzięki!

    Gosiu, musisz ją przeczytać jak najprędzej – z pewnością Ci się spodoba – wspaniała opowieść o Julii, Paulu i jedzeniu.

    Karmelitko, zgadza się – doskonała na jesień!

    Ewelajno, i jak Ci się podoba książka?

    Asiejo, dzięki!

    Paulo, bardzo lubię wracać do tradycyjnych smaków. Przecież i w naszej kuchni odnaleźć można wiele frankońskich wpływów.

    Kuchareczko, gorąco polecam! Jeśli chcesz, mogę Ci pożyczyć książkę – daj znać na maila.

  7. Kuchareczka napisał(a):

    ja się czaję na "moje życie we francji" julii :)

  8. Paula napisał(a):

    takie dawne przepisy mają w sobie coś niezwykłego wg mnie. a zupa pyszna

  9. asieja napisał(a):

    taka zupa to jesień. podoba mi się.

  10. ewelajna napisał(a):

    Kuba, zupa prezentuje się bardzo smakowicie:) A ja teraz jestem na etapie "mojego życia we Francji".
    Serdeczności!

  11. Karmel-itka. napisał(a):

    rzeczywiście bardzo łatwa.
    ale jaka wspaniała na jesienne chłody!

  12. Gosia napisał(a):

    U mnie lezy w kolejce do przeczytania "MOje zycie we Francji"-ciekawa jestem,co tam ciekawego i pysznego znajde,a taka zupka ziemniaczana jest doskonala na jesienny chlodny wieczor…
    Pozdrawiam :)

  13. Kasia w kuchni♥♥♥ napisał(a):

    Uwielbiam przepisy Julii Child, wspaniały przepis i taki prosty! :)

  14. Krokodyl napisał(a):

    To miła inspiracja. :-) Ty mnie za to Kubo namówiłeś do kupna ksiazki o Julii "Moje życie we Francji". Kiedyś pisałeś o tym tytule u siebie. :-) Pozdrawiam :-)

  15. gosiaa99 napisał(a):

    Pysznie! ostatnio tez robilam zupe ziemniaczana:)

  16. shinju napisał(a):

    Wspaniale wygląda.

  17. asix napisał(a):

    Na pewno by mi bardzo smakowała! Jeśli ciekawi Cię osoba Julii Child, polecam Ci lekturę jej książki "Moje życie we Francji". Książka jest bardzo inspirująca pochwałą jedzenia i Francji, a także nauką radości życia. Ja Julię po prostu uwielbiam!

  18. aga napisał(a):

    mmm… ale narobiles mi smaku na taka zupke, mniam:)

  19. Ewa Smaczniutkie.pl napisał(a):

    Prosta, smaczna zupa na jesienne dni. Dla mnie tylko bez pietruszki :)Może być koperek ?

  20. Amber napisał(a):

    Kuba,robiłam tę zupę. Pyszna! Prosta a doskonała.
    Pozdrawiam!

  21. ulcik napisał(a):

    mniam, brzmi cudnie .. może się skuszę i wypróbuję ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top