Kurczak pieczony w winie

na 22 lipca 2011 18 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Pomysł na takie przyrządzenie kurczaka zaczerpnąłem od Ptasiej, autorki bloga Coś niecoś. Tak się akurat złożyło, że nie tylko dysponowałem wszelkimi potrzebnymi, ale i pragnąłem przetestować nową formę do zapiekania. Przepis okazał się strzałem w dziesiątkę – kurczak zebrał w sobie to, co najlepsze w winie oraz warzywach i smakował naprawdę rewelacyjnie.

Przepis na kurczaka pieczonego w winie

Składniki:

  • 5 kurzych udek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki suszonego estragonu
  • Kilka ziaren jałowca
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Ziele angielskie
  • 3 marchewki
  • 3-4 cebule
  • 1 główka czosnku

Przygotowanie:

Zaczynamy od umycia i osuszenia kurczaka. Nacieramy go solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut.
W tym czasie obieramy warzywa. Cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w grubą kostkę, a główkę czosnku po prostu przekrawamy na pół w poprzek.
Na dnie namoczonego naczynia układamy warzywa, a na nich kurczaka. Posypujemy ziarnami, a między udka wciskamy liście laurowe.
Wino mieszamy z bulionem, dodajemy suszone zioła i zalewamy kurczaka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około godzinę.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

18 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. gosiek pisze:

    czy moze być wino wytrawne czerwone?

    • Kuba pisze:

      Witaj! Przepraszam, że odpisuję dopiero dziś, ale Twój komentarz wpadł do skrzynki ze spamem :-( Pewnie, że może być – wiele smakowitych dań z kurczaka bazuje na winie czerwonym, jak choćby słynne Coq au vin. Daj znać czy smakowało. Pozdrawiam!

  2. Elka pisze:

    Kurczak jest genialny, został obok Twojej zupy pomidorowo-fasolowej, moim ulubionym przepisem.
    Gratuluję fajnej strony ale wracaj czasem na bieganie.pl :) brakuje tam już trochę takich „normalnych” biegaczy, którzy nie muszą łamać 35 min. na dychę albo 3 godzin w maratonie- Patatajec też ucichł, wracajcie chłopaki! Pozdrawiam!!

    • Kuba pisze:

      Hej Ela! Dzięki za odwiedziny i pamięć :-) Przyznam szczerze, że nie mam czasu uczestniczyć tak aktywnie w życiu forumowym jak dawniej, ale od czasu zaglądam i sprawdzam co i jak. Pozdrawiam!

  3. Aga pisze:

    A jakby tak całego kuraka w tym winie upichcić???

    • Kuba pisze:

      Myślę, że będzie świetny – z resztą wystarczy poczytać nieco o coq au vin, by wiedzieć, że wino i drób do znakomici towarzysze :-)

  4. Paula pisze:

    kurczak w winie jest jednym z moich ulubionych :) pycha!

  5. Robiłam kiedyś podobnego z szałwią. Twoja propozycja Kubo musi być na prawdę pyszna;)

  6. myniolinka pisze:

    taki mięsożerca jak ja mówi z samego rana TAK dla takiego kuraka :)

  7. karmel-itka pisze:

    apetyczne niezwykle zdjęcie, Kubo!
    uwielbiam mięsiwo w towarzystwie takiego zacnego kompana,
    jakim jest wino.

  8. wiosenka27 pisze:

    Bardzo mnie ten przepis zachęcił. Też mam wszystkie składniki w doomu to kto wie co będziemy jeść na obiad:)

  9. wiosenka27 pisze:

    Bardzo mnie ten przepis zachęcił. Też mam wszystkie składniki w doomu to kto wie co będziemy jeść na obiad:)

  10. Majana pisze:

    Taki kurczaczek musi smakować świetnie!:))
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top