Ryba zapiekana z kaszą jaglaną i serem

na 17 lutego 2010 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jak każdy facet (no, pewnie nie każdy, ale każda kobieta powie, że każdy) lubię nowinki techniczne, gadżety i tym podobne zabawki. Ja z racji swoich kuchennych zainteresowań szukam ich właśnie w tej dziedzinie. Kilka dni temu przeczytałem w Gazecie Wyborczej o serwisie internetowym Listonic, stworzonym przez informatyków z mojej rodzimej Łodzi. Postanowiłem podzielić się z Wami tym wynalazkiem.

O co chodzi? Jest to system umożliwiający szybkie przygotowywanie listy zakupów, a następnie zapisanie jej w dogodnej formie. Można samodzielnie wpisywać pożądane artykuły, ale można skorzystać z automatu, który udostępniają już niektóre serwisy kulinarne i blogi. Dzięki tejże aplikacji będąc w sklepie możemy spokojnie przejrzeć listę i sprawdzić, czego brakuje bez konieczności miętolenia kartki :-)

Nie wiem czy dla Was takie rozwiązanie jest wygodne, dla mnie na pewno tak. Już teraz używam telefonu przy robieniu zakupów, ale zapisuję wszystko w notatniku, co jest mało komfortowe.

przepis na Rybę zapiekaną z kaszą jaglaną i serem

Składniki:

  • 4 filety dowolnej ryby (u mnie była miruna)
  • 5-10 plasterków salami (zależy jakiej wielkości plasterki macie)
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • dwie łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • kilka łyżek soku z cytryny
  • sól
  • łyżka oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • masło do posmarowana naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Rybę myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą oraz ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
  2. Gdy rybka już odpowiednio wchłonie sól i aromaty jest gotowa do dalszego etapu. Ja przed pieczeniem lekko obgotowuję ją na parze, ale pewnie można ją po prostu zapiec i też będzie dobrze.
  3. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem oliwy. Warto przed gotowaniem przelać ją wrzątkiem, który usunie możliwą goryczkę. Ugotowaną kaszę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej masłem.
  4. Na kaszy układamy rybę, na której ląduje salami i ser żółty.
  5. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na około 15 minut.

Smacznego!

Tagi: , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Muscat – bardzo lubię ryby i stawiam je znacznie wyżej niż czerwone mięso. Chociaż na wędkarza się nie nadaję – raz towarzyszyłem koledze i więcej już łowić nie będę – nuda….
    Zachęcam Cie do zainstalowanie tej listy – jest to bardzo proste, a może okazać się przydatne.
    Pozdrawiam!

  2. Muscat pisze:

    Ciekawy sposób na rybkę. Widzę, że lubisz ryby, Kubo – zajrzyj do mnie, znajdziesz ich tam trochę.
    Muszę zainstalować (a raczej poprosić o to syna) tę zakupową listę, to może się przydać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top