Ryba zapiekana z kapustą kiszoną

na 25 lutego 2011 5 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (2 głosów, średnia: 4,50 z 5)
Loading...
Blisko rok temu publikowałem już przepis na rybę zapiekaną z kapustą kiszoną, jednak tamta wersja ze względu na warstwę puree ziemniaczanego była dość kaloryczna. Dziś zapraszam do przygotowania lżejszej wersji tego dania, która bardzo przypadła mi do smaku.
Przypominam o konkursie, w którym do wygrania są trzy płyty DVD z filmem „Jestem miłością”. Zapraszam TUTAJ.

Ryba zapiekana z kapustą kiszoną

Czas przygotowania: 15 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji: 4-5

Składniki:

– 1 kg kiszonej kapusty
– 6 większych ziemniaków (mogą być kartofle)
– 2 marchewki
– 1 por
– 5 filetów rybnych (u mnie mintaj)
– sok z ½ cytryny
– przyprawa do ryby (używam mieszanki suszonej pietruszki, cebuli, rozmarynu i tymianku)
– 250 ml bulionu warzywnego (może być też białe wino)

Przygotowanie:

Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty.
Ziemniaki obieramy (jeśli to młode ziemniaki, można je bardzo dokładnie wyszorować i nie obierać) i kroimy w ćwiartki. Również dodajemy do kapusty, a całość przekładam do naczynia żaroodpornego.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.
Pieczemy dość długo (około 90 minut), co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu lub wina.
Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.
Gdy kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

5 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Piotr Przybecki pisze:

    Powiem tak:
    Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce „łosoś norweski” zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha…
    Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam
    Polak i Słowianin Piotr Przybecki

  2. TW pisze:

    Bardzo smaczna rybka – polecam wszystkim smakoszom

  3. Kuba pisze:

    Aniu, miło mi :-)

    Aga, faktycznie ryba świetnie smakuje z taką kapustą. Polecam!

  4. aga pisze:

    zjadlabym taka rybke, do tego pyszna kapustka… palce lizac:)

  5. Ania pisze:

    A jednak ryba. Świetna propozycja!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top