Blisko rok temu publikowałem już przepis na rybę zapiekaną z kapustą kiszoną, jednak tamta wersja ze względu na warstwę puree ziemniaczanego była dość kaloryczna. Dziś zapraszam do przygotowania lżejszej wersji tego dania, która bardzo przypadła mi do smaku.
Przypominam o konkursie, w którym do wygrania są trzy płyty DVD z filmem „Jestem miłością”. Zapraszam TUTAJ.
Ryba zapiekana z kapustą kiszoną
Czas przygotowania: 15 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
– 1 kg kiszonej kapusty
– 6 większych ziemniaków (mogą być kartofle)
– 2 marchewki
– 1 por
– 5 filetów rybnych (u mnie mintaj)
– sok z ½ cytryny
– przyprawa do ryby (używam mieszanki suszonej pietruszki, cebuli, rozmarynu i tymianku)
– 250 ml bulionu warzywnego (może być też białe wino)
Przygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy.
Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty.
Ziemniaki obieramy (jeśli to młode ziemniaki, można je bardzo dokładnie wyszorować i nie obierać) i kroimy w ćwiartki. Również dodajemy do kapusty, a całość przekładam do naczynia żaroodpornego.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.
Pieczemy dość długo (około 90 minut), co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu lub wina.
Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.
Gdy kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Powiem tak:
Polscy rybacy bałtyccy, jak robią dla siebie jakąkolwiek rybę smażoną czy wędzoną, nie używają w ogóle cytryny. No bo po co zabijać kwasem smak pysznej ryby? To tylko hodowcy ryb dla zabicia smaku paszy soi GMO lub producenci fałszywego różowego chilijsko-norweskiego hodowlanego anty-ekologicznego stwora zwanego w Polsce „łosoś norweski” zalecają cytrynę. Taka jest prawda, Jaśnie Państwo Od Cytryny, ha, ha, ha…
Smacznej brrr Bardzo Kwaśnej Cytryny życzy Wam
Polak i Słowianin Piotr Przybecki
Bardzo smaczna rybka – polecam wszystkim smakoszom
Aniu, miło mi :-)
Aga, faktycznie ryba świetnie smakuje z taką kapustą. Polecam!
zjadlabym taka rybke, do tego pyszna kapustka… palce lizac:)
A jednak ryba. Świetna propozycja!