Muffiny z brzoskwiniami

na 3 maja 2013 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przez kilka ostatnich dni chodziła za mną myśl, by upiec muffiny, których dawno już nie przygotowywałem, a które to kilka lat temu piekłem jak zwariowany. Efekt tego nałogowego pieczenia był taki, że muffiny przejadły się zarówno mnie, jak i moim bliskim, co wymusiło swego rodzaju odwyk. W miniony weekend wybierając się na działkę postanowiliśmy przygotować jakieś lekkie, owocowe ciasto, które fajnie dopełniłoby pierwszą grillową ucztę 2013 roku. Po przejrzeniu zapasów i krótkim namyśle padł pomysł, by upiec muffiny z brzoskwiniami z puszki. Przepis znalazłem na bogu Majanowe pieczenie, lekko go zmodyfikowałem i upiekłem jedne z najsmaczniejszych muffinek w życiu. Serio – ciasto jest niezwykle delikatne, a kawałki brzoskwiń nadają mu świeżości i soczystości. Chętnie wykorzystam ten przepis do przygotowywania innych tego typu wypieków, bo naprawdę bardzo mi zasmakował efekt końcowy. Dzięki Majano za podsunięcie naprawdę fajnej receptury :-)

 P1210655

przepis na muffiny z brzoskwiniami

źródło: Majanowe pieczenie

składniki (na 14 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 100 ml maślanki
  • 80 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki, po brzoskwiniach)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki (płaskiej) proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki (płaskiej) sody oczyszczonej
  • 250 g brzoskwiń z puszki, pokrojonych na kawałki (waga samych owoców)
  • cukier demerara

przygotowanie:

Składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier) mieszamy dokładnie ze sobą w misce.
W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre (maślankę, jajko, syrop, olej).
Łączymy ze sobą zawartość obu naczyń dodając pokrojone brzoskwinie. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników, a następnie nakładamy do foremek.
Przed włożeniem do piekarnika posypujemy odrobiną cukru.
Pieczemy około 25 minut w 190 st. C.
Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Maggie pisze:

    Tez tak mialam z muffinami: kiedys pieklam jak szalona – wiadomo, proste, szybkie, „samo sie” robi – a potem… Potem musialam od nich odpoczac. I tym sposobem dawno nie jadlam muffinow. Ale takiego bym zjadla :)

  2. Majana pisze:

    Kuba, bardzo się cieszę,że przepis się przydał! :) Miło mi, że muffiny Wam posmakowały i naprawdę tez nabrałam na nie chęci :).
    Powiem Ci,że też tak miałam z pieczeniem babeczek – kiedyś piekłam je jak szalona, aż znudziło się i mnie i moim bliskim. Przestałam więc piec je w ogóle, a teraz robię od czasu do czasu. :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top