Szparagi zapiekane z szynką i makaronem

na 30 czerwca 2011 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 1,00 z 5)
Loading...

Już nie będę się po raz kolejny chwalił, że mój przepis został…. no tak – miałem się nie chwalić, a o mało znowu bym napisał, że zająłem II miejsce w plebiscycie na europejski przepis festiwalu Europa na widelcu. Oprócz oczywistej dumy, która do dziś nadyma mój balonik, zyskałem jeszcze kilka nagród, o czym pisałem kilka dni temu. Wśród nich absolutnym hitem jest przepiękna forma do zapiekania zdobiona kolorowym motywem kwiatowym.

Jeszcze tego samego dnia, gdy ją otrzymałem, sprawdziłem jej jakość przygotowując szparagi zapiekane z makaronem.Zarówno forma, jak i przepis spisały się rewelacyjnie, a szczegóły zajścia poznać możecie poniżej.

Szparagi zapiekane z szynką i makaronem

przepis na szparagi zapiekane z szynką i makaronem

składniki:

  • 500 g białych szparagów
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 300 g makaronu łazanki (quadretti)
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • szklanka startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Szparagi płuczemy i obieramy. Następnie odcinamy ok. 2 cm od końca i kroimy w kawałki 2-3 cm.
  2. Zagotowujemy największy garnek wody. Wrzątek solimy i wrzucamy makaron oraz szparagi (tak, wiem, że to może komuś profanacją pachnieć, ale tak jest dobrze!) i gotujemy około 8 minut.
  3. Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Szynkę rwiemy lub kroimy na kawałki i mieszamy z makaronem.
  5. Śmietanę miksujemy z jajkami i parmezanem. Doprawiamy solidnie gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Zalewamy makaron, mieszamy i wstawiamy do piekarnika.
  6. Zapiekamy ok. 20-30 min w temp. 180 st. C.

Smacznego!

Tagi: , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ola pisze:

    Czy można użyć szparagów ze słoika?

  2. Kuba, a ja Ci po raz kolejny gratu;luję:) i chwakl sie ..bo masz czym:) . A potrawa pięknie wygląda i smakuje na pewno tak samo ….a ja uwielbiam zapiekanki:) pozdrawiam

  3. Majana pisze:

    Lubię szparagi. Taka propozycja z pewnoscią świetnie smakuje :)
    Gratulacje Kubo!:)

  4. kass pisze:

    … i zapomniałabym:( Gratuluję Kubo !!!!

  5. kass pisze:

    U mnie niestety juz sezon szparagowy się kończy… a tak długo na nie czekałam!
    Twoja zapiekanka bardzo smakowita, pozdrawiam!:)

  6. viri pisze:

    Kuba rządzisz! :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top