Gotowe placki tortilla są bardzo praktycznym rozwiązaniem, kiedy chcemy przygotować coś na szybko – wystarczy jakiś prosty farsz, a już mamy fajne danie. Dodatkowym atutem jest mnogość możliwości – można je zapiec, usmażyć, albo jak ja tym razem – ugrillować. A jak Wy przygotowujecie tortille?
W komentarzu do tego wpisu Usagi zwróciła uwagę na błędną nazwę jaką nadałem potrawie. Faktycznie tortille to same placki, natomiast kiedy wypełnimy je farszem stają się quesadillas.
Przepis na grillowane tortille z mięsem mielonym
Składniki:
- 650 g mięsa mielonego (używam zwykle indyczego, ale może być dowolne)
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub 3 świeże
- żółty ser
- 6 placków tortilla
- sos Tabasco
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka ostrej papryki
- łyżka pieprzu ziołowego
Przygotowanie:
Posiekaną cebulę przesmażamy krótko na oliwie, po czym dodajemy rozgnieciony i posiekany czosnek.
Dodajemy poszatkowane mięso mielone i doprawiamy paprykami i pieprzem ziołowym. Ważne, żeby porozbijać grudki mięsa.
Do kilkunastu minutach dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę. Jeśli używamy świeżych, to lepiej je wcześniej poddusić w osobnym garnku by zmiękły, a następnie zmiksować je blenderem.
Całość doprawiamy do smaku (ja lubię jak jest więcej sosu Tabasco) i redukujemy, do czasu aż uzyskamy gęstą konsystencję. Tak przygotowanym farszem napełniamy placki, posypując następnie tartym serem.
Danie można sfinalizować na kilka sposobów – placki można zwinąć w rulon, można nałożyć farsz i zamknąć jak kopertę, można całość zapiec lub podgrzać w mikrofali. Ja polecam grillowanie ich – tortille będę wówczas smaczne i chrupiące.
Smacznego!
Tortille robiliśmy według przepisu, po zwinięciu w trójkąty zrobiliśmy na tradycyjnym grillu, wyszły przepyszne
Pozdrawiamy i dziękujemy za inspirację
W tym roku szukam nowych pomysłów na grilla, ten na pewno wypróbuję
Bardzo lubię tortille ….kombinujemy z nadzieniami i smakami:) zawsze jest pysznie:) takich z miesem jeszcze nie robiłam:) pozdrawiam ciepło
Ja również pozdrawiam!
Podobnie, ale czasem ze schabowym krojonym w kostki, czasem z mielonym. Do tego oczywiście pieczarki, papryka, cebula, fasola, dużo przypraw i pomidory do tego. Na koniec, całą tortille polewam keczupem i jogurtem naturalnym. Pyszne :)
O jogurcie naturalnym jakoś nie pomyślałem. A jogurt sam czy np z przeciśniętym czosnkiem?
Przede wszystkim przepis, który podałeś to quesadillas. Tortilla to albo placki użyte w przepisie, albo taka zapiekanka z ziemniakami i jajkami.
Ja najczęściej robię quesadillas z kurczakiem, papryką i czerwoną fasolą. Viva Mexico! Tu masz przykład: Quesadillas z kurczakiem.
Bardzo polecam!
Dzięki za zwrócenie uwagi – na kuchni meksykańskiej za bardzo się nie znam i nie miałem pojęcie, że tak się to danie nazywa. Już zmieniłem nazwę na poprawną. Pozdrawiam!
Ja nie przygotowuję. Robiłam raz,ale nam nie podeszły. Same placki miały dziwny smak. Nie pomyślałam o tym,że moze kupiłam jakieś smakowe hehe;D.
Musze kiedyś spróbować może Twojego pomysłu.:)
Pozdrawiam.
Faktycznie też kiedyś trafiłem na placki o dziwnym posmaku i na jakiś czas się zraziłem. Ale ostatnio trafiam na smaczne. Muszę wrzucić na blog przepis na domowe tortille. Pozdrawiam!