Mam nadzieję, że problemy z serwerem, które trapiły mego bloga minęły, a Kuba pichci nie zniknie już więcej z sieci. W ramach rekompensaty zapraszam Was na ciasto :-)
Co prawda jest już sobotnie popołudnie, jednak to doskonały moment by upiec ciasto na podwieczorek. Jego przygotowanie jest bajecznie proste, a sam przepis na spód drożdżowy jest podstawą wielu moich ulubionych smakołyków.
przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami
Na blachę 25×30 cm.
Składniki:
- 500 g mąki (na ciasto)
- 7 g (opakowanie) drożdży instant
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru (na ciasto)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki roztopionego masła (na ciasto)
- szczypta soli
- 750 g truskawek
- 2 łyżki mąki (na kruszonkę)
- 2 łyżki cukru (na kruszonkę)
- 2 łyżki masła (na kruszonkę)
Przygotowanie:
- Jeśli używamy drożdży świeżych, to wcześniej musimy przygotować zaczyn dodatkiem letniej wody i cukru.
- W przypadku drożdży instant sprawa jest o wiele prostsza, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i ręcznie lub mikserem wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i lekko będzie odchodzić od dłoni.
- Ciasto przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą i odstawiamy na około godzinę (do podwojenia objętości).
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na natłuszczoną blachę i odstawiamy na 10-15 minut, by nieco podrosło. W tym czasie myjemy truskawki, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół.
- Mąkę i cukier szybko wyrabiamy palcami z masłem na kruszonkę.
- Truskawki układamy na cieście, a całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Pieczemy godzinę.
Smacznego!
drożdżówa to coś co tygryski kochają najbardziej:)
Uwielbiam ciasta drożdżowe z owocami! Pyszności :)
Kuba drożdżak to jest to! POZDRAWIAM