Truskawki na ciepło z balsamico

na 5 lipca 2010 9 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 4,00 z 5)
Loading...

Już kiedyś słyszałem o takim połączeniu smaków. Jak to truskawki z octem? Wydawało mi się, że takie zestawienie nie może być smaczne. W weekend się zebrałem w sobie i zakasałem rękawy. Efekt? Cóż…. szczerze muszę stwierdzić, że takie połączenie nikogo nie pozostawia obojętnym – jednym smakowało bardzo, innym wprost przeciwnie. Ja swoją ocenę zawieszam gdzieś pośrodku – faktycznie smak jest bardzo interesujący, ale zdecydowanie wolę truskawki bez dodatków, ewentualnie z odrobiną śmietany.

Niemniej polecam sprawdzić – ten smak może Was zaskoczyć!

Truskawki na ciepło z balsamico

Składniki:

  • 600 g truskawek bez szczypółek
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • sok z dwóch limonek
  • dwie łyżeczki octu balsamicznego
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cukier karmelizujemy na patelni, a gdy się zupełnie rozpuści dodajemy sok z limonki.
  2. Mieszamy i po około minucie dodajemy truskawki, ocet i pieprz.
  3. Delikatnie mieszamy i po kolejnej minucie wyjmujemy truskawki.
  4. Pozostały sos redukujemy aż stanie się gęsty. Polewamy nim truskawki.

Smacznego!

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

9 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Wybaczcie, że nie odpisałem wcześniej na Wasze komentarze. Wakacyjna zawierucha spowodowała niemałe zamieszanie :-)

    Dragonfly, cóż – truskawki w tym roku nie były zbyt smakowite. Zwykle wymagały dosłodzenia, dlatego nadawały się idealnie do deserów takich jak ten.

    Justyna, czy takie zestawienie zagościło jednak u Ciebie? Mam nadzieję, że tak, bo naprawdę warto!

    Asieja, no i jak? Smakowało?

    Anna-Maria, ja również pozdrawiam!

    Anonim, z solą? W jaki sposób? Zaintrygowałeś mnie…

    Paula, ja również. Początkowo byłem sceptyczny, jednak gdy spróbowałem wszelkie wątpliwości się rozmyły.

    Majana, zachęcam abyś spróbowało, bo to ciekawe zestawienie.

    Ojciec Dyrektor, znam ten „trik” z karmelem. Zawsze zerkam na etykietkę. Ja nieraz kupuję ocet w takiej rozlewni Vom Fass – posiadają niezwykły repertuar przeróżnych octów, oliw i innych ciekawych smaków.

  2. Ojciec Dyrektor pisze:

    Należy tylko sprawdzić czy ocet balsamiczny nie ma w składzie karmelu, bo na rynku lata wiele podróbek zrobionych z octu winnego z dodatkiem karmelu. Nawet większość włoskich go zawiera, ja osobiście kupuję hiszpański leżakowany w beczkach, tańszy od oryginalnego, a smakiem mu nie ustępuje.
    A deser jest pyszny , jem go od lat i to w różnych owocowych kombinacjach.

  3. majana pisze:

    Nie próbowałam nigdy, choć słyszałam o tym połaczeniu. Ciekawe jak smakuje.

    Pozdrawiam:)

  4. Paula pisze:

    bardzo lubię ten smak :)

  5. Anonymous pisze:

    skoro z solą smakują to i z balsamico również są smaczne..niepowtarzalne..

  6. KUCHARNIA, Anna-Maria pisze:

    A ja uwielbiam truskawki w połączeniu z balsamico! Robiłam nawet takie lody – pycha!
    Pozdrawiam serdecznie:)

  7. asieja pisze:

    chyba wreszcie się skuszę i dam się zaskoczyc temu smakowi.. ;-)

  8. Justyna R.-P.Kuchenny Lufcik pisze:

    truskawki z pieprzem i octem – tego jeszcze w mojej kuchni nie było! brzmi bardzo egzotycznie :-)

  9. dragonfly pisze:

    Kurka, jakoś nie idą mi truskawki w tym roku wcale.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top