Już kiedyś słyszałem o takim połączeniu smaków. Jak to truskawki z octem? Wydawało mi się, że takie zestawienie nie może być smaczne. W weekend się zebrałem w sobie i zakasałem rękawy. Efekt? Cóż…. szczerze muszę stwierdzić, że takie połączenie nikogo nie pozostawia obojętnym – jednym smakowało bardzo, innym wprost przeciwnie. Ja swoją ocenę zawieszam gdzieś pośrodku – faktycznie smak jest bardzo interesujący, ale zdecydowanie wolę truskawki bez dodatków, ewentualnie z odrobiną śmietany.
Niemniej polecam sprawdzić – ten smak może Was zaskoczyć!
Truskawki na ciepło z balsamico
Składniki:
- 600 g truskawek bez szczypółek
- 4 łyżki brązowego cukru
- sok z dwóch limonek
- dwie łyżeczki octu balsamicznego
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
- Cukier karmelizujemy na patelni, a gdy się zupełnie rozpuści dodajemy sok z limonki.
- Mieszamy i po około minucie dodajemy truskawki, ocet i pieprz.
- Delikatnie mieszamy i po kolejnej minucie wyjmujemy truskawki.
- Pozostały sos redukujemy aż stanie się gęsty. Polewamy nim truskawki.
Smacznego!
Wybaczcie, że nie odpisałem wcześniej na Wasze komentarze. Wakacyjna zawierucha spowodowała niemałe zamieszanie :-)
Dragonfly, cóż – truskawki w tym roku nie były zbyt smakowite. Zwykle wymagały dosłodzenia, dlatego nadawały się idealnie do deserów takich jak ten.
Justyna, czy takie zestawienie zagościło jednak u Ciebie? Mam nadzieję, że tak, bo naprawdę warto!
Asieja, no i jak? Smakowało?
Anna-Maria, ja również pozdrawiam!
Anonim, z solą? W jaki sposób? Zaintrygowałeś mnie…
Paula, ja również. Początkowo byłem sceptyczny, jednak gdy spróbowałem wszelkie wątpliwości się rozmyły.
Majana, zachęcam abyś spróbowało, bo to ciekawe zestawienie.
Ojciec Dyrektor, znam ten „trik” z karmelem. Zawsze zerkam na etykietkę. Ja nieraz kupuję ocet w takiej rozlewni Vom Fass – posiadają niezwykły repertuar przeróżnych octów, oliw i innych ciekawych smaków.
Należy tylko sprawdzić czy ocet balsamiczny nie ma w składzie karmelu, bo na rynku lata wiele podróbek zrobionych z octu winnego z dodatkiem karmelu. Nawet większość włoskich go zawiera, ja osobiście kupuję hiszpański leżakowany w beczkach, tańszy od oryginalnego, a smakiem mu nie ustępuje.
A deser jest pyszny , jem go od lat i to w różnych owocowych kombinacjach.
Nie próbowałam nigdy, choć słyszałam o tym połaczeniu. Ciekawe jak smakuje.
Pozdrawiam:)
bardzo lubię ten smak :)
skoro z solą smakują to i z balsamico również są smaczne..niepowtarzalne..
A ja uwielbiam truskawki w połączeniu z balsamico! Robiłam nawet takie lody – pycha!
Pozdrawiam serdecznie:)
chyba wreszcie się skuszę i dam się zaskoczyc temu smakowi.. ;-)
truskawki z pieprzem i octem – tego jeszcze w mojej kuchni nie było! brzmi bardzo egzotycznie :-)
Kurka, jakoś nie idą mi truskawki w tym roku wcale.