Gomasio z siemienia lnianego

na 26 września 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Gomasio to posypka do potraw przygotowana z soli i zmielonych ziaren. W oryginalnej wersji używa się do niego sezamu, jednak ja ostatnio miałem okazję skosztować wersji z siemienia lnianego i przyznać muszę, że pokochałem od razu tę przyprawę. Posypuję nią sałatki, kanapki i wszystko inne co wcześniej doprawiałem solą, dzięki czemu mniej solę, a przy okazji dostarczam organizmowi wielu cennych składników zawartych w zmielonym siemieniu.

gomasio

przepis na gomasio z siemienia lnianego

składniki:

  • 12 części siemienia
  • 1 część soli

przygotowanie:

  1. Zaczynamy od lekkiego uprażenia na suchej patelni soli. Po krótkiej chwili przesypujemy ją do naczynia.
  2. Na patelnię wsypujemy siemię i prażymy pod przykryciem (nasionka bardzo strzelają) do chwili, aż poczujemy uwolni się przyjemny zapach.
  3. Siemię przesypujemy do naczynia z solą i mielimy blenderem. Można ewentualnie użyć moździerza lub młynka do kawy.
  4. Gomasio przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej robić małe porcje, gdyż zmielone siemię szybko traci swe właściwości.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top