Gomasio to posypka do potraw przygotowana z soli i zmielonych ziaren. W oryginalnej wersji używa się do niego sezamu, jednak ja ostatnio miałem okazję skosztować wersji z siemienia lnianego i przyznać muszę, że pokochałem od razu tę przyprawę. Posypuję nią sałatki, kanapki i wszystko inne co wcześniej doprawiałem solą, dzięki czemu mniej solę, a przy okazji dostarczam organizmowi wielu cennych składników zawartych w zmielonym siemieniu.
przepis na gomasio z siemienia lnianego
składniki:
- 12 części siemienia
- 1 część soli
przygotowanie:
- Zaczynamy od lekkiego uprażenia na suchej patelni soli. Po krótkiej chwili przesypujemy ją do naczynia.
- Na patelnię wsypujemy siemię i prażymy pod przykryciem (nasionka bardzo strzelają) do chwili, aż poczujemy uwolni się przyjemny zapach.
- Siemię przesypujemy do naczynia z solą i mielimy blenderem. Można ewentualnie użyć moździerza lub młynka do kawy.
- Gomasio przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej robić małe porcje, gdyż zmielone siemię szybko traci swe właściwości.
Smacznego!