Na przełomie czerwca i lipca na naszym stole króluje bób. Objadamy się nim niemal codziennie i to w sumie dobrze, bo jest bardzo odżywczy, szczególnie polecany wegetarianom z uwagi na wysoką zawartość białka. Zwykle jemy bób po prostu ugotowany i skubiemy sobie go bez dodatków, jednak od czasu do czasu przygotowujemy jakieś inne dania z jego dodatkiem. Tym razem przyrządziliśmy świderki z bobem, które są daniem łatwym i szybkim w przygotowaniu.
przepis na świderki z bobem
składniki:
- 500 g ugotowanego i obranego bobu
- 400 g ugotowanego makaronu typu świderki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść startego żółtego sera
- natka pietruszki
przygotowanie:
- W czasie gdy gotujemy bób, gotujemy również makaron.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie tłuszczu.
- Ugotowany bób obieramy i dodajemy do cebuli i czosnku.
- Po kilku minutach, do warzyw dodajemy makaron.
- Chwilę całość razem przesmażamy, doprawiamy do smaku i mieszamy, na koniec dodając starty ser.
- Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!