Mus czekoladowy

na 29 stycznia 2011 19 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Jeśli wśród Was, moi drodzy Goście, jest ktoś, kto nie lubi czekolady, proszę by koniecznie ujawnił swą obecność w komentarzach. Nie wyobrażam sobie jak można nie lubić tego specjału, znanego mieszkańcom Ameryki Południowej już co najmniej 1000 lat p.n.e. Sam z równą przyjemnością zajadam się jej gorzką odmianą jak i mleczną, nadziewaną musami jak i orzechami, w postaci gęstego napoju jak i klasycznych kostek.
Dziś chciałbym przedstawić Wam przepis na mus czekoladowy, który zadowoli każdego czekoladoholika. Wersja ta opiera się na czekoladzie mlecznej, jednak nie stoi nic na przeszkodzie, by wykorzystać gorzką o wysokiej zawartości kakao. To tylko kwestia gustu. Dodatkowo ja na wierzch nałożyłem bitą śmietanę, którą oprószyłem startą czekoladą.

Chciałem Was poinformować, że portal Cooklet nominował mnie do tytułu cooklettera roku. Mam przyjemność stanąć w szranki z bardzo utalentowanymi kucharzami, których pragnę pozdrowić. Jeśli przypadły Wam do gustu moje przepisy zajrzyjcie na stronę konkursu i oddajcie na mnie swój cenny głos. Głosowanie odbywa się pod tym adresem: http://www.cooklet.com/pl/about/CookletterOfTheYear Dzięki!

Mus czekoladowy


Przygotowanie: 20 min.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji: 4-6

Składniki:

125 g czekolady mlecznej
2 białka
4 łyżeczki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
500 ml śmietany 30% lub 36%

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po trochu połowę cukru pudru.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości (łyżce lub dwóch) gorącej wody, a następnie dodajemy do ubitych białek.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści, delikatnie mieszamy z białkami.
Śmietanę ubijamy mikserem z resztą cukru pudru, a następnie łączymy z masą czekoladową.
Przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!

(Visited 2 times, 1 visits today)

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

19 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Szana pisze:

    mogę troszeczkę?

  2. Gula pisze:

    Ależ ta czekolada wygląda smakowicie:)

  3. Majana pisze:

    Ja uwielbiam czekoladę! Szkoda,ze ma tyle kalorii,bo mogłabym ją zjadać przez cały dzień;)

  4. Ania pisze:

    Nie lubiłam do czasu studiów – potem już wszystko wchłaniałam:) A teraz uwielbiam:) Mus rewelacja:)

  5. flusso pisze:

    Oj jak ja bym wrąbała taką porcyjkę!

  6. kabamaiga pisze:

    Czekoladę kocham, uwielbiam i nie wiem co jeszcze. Podejrzewam, że jestem od niej uzależniona. A mus cudny

  7. Polskie Blogi Kulinarne pisze:

    Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

    Pozdrawiamy:)

  8. Artnova24 pisze:

    No tak, nie -lubieniem czekolady zajmowałam się do 20 roku życia…teraz nadrabiam zaległości, od …..hmmm 20 lat:))

  9. Fiolunka pisze:

    Ja jestem wybredna jeśli chodzi o czekoladę :) ale mimo wszystko uwielbiam. Mam swoje typy za którymi mogłabym przejechać Londyn wzdłuż i wszerz :] Ale są też takie typy czekolad, których smaku po prostu nie znoszę.
    Mus jest pierwsza klasa, lekki i kuszący!

  10. viridianka pisze:

    nie znam nikogo takiego, zresztą u mnie od kilku postów jest sama czekolada.. nie zawsze w roli głównej, ale często z niej korzystam.. mam wrażenie że nawet za często.. no ale jak tu nie kochać czekolady? ;)
    fantastyczny mus Kuba! ja najbardziej lubię taki z gorzkiej 70-80% z b. małą ilością cukru.

    lecę oddać głos.

  11. Anonymous pisze:

    ja nie lubie czekolady i nigdy nie lubilam. po prostu nie przepadam w ogole za slodyczami:)
    agata

  12. Emma pisze:

    Mnie tez dziwi jak mozna nie lubic czekolady. Musu to juz nie jadłam od wieków. ahh i ta bita smietanka na wierzchu ;)

  13. An-na pisze:

    Ja! Ja ostatnio nie przepadam za niczym, co czekoladowe. Ciasta czekoladowego nawet nie spróbuję. Wyjątek robię dla kostki luksusowej gorzkiej czekolady albo dla wyśmienitych belgijskich czekoladek. Ha!

  14. Paulina pisze:

    Oj skusiłabym się. Uwielbiam czekoladę.

  15. Jolanta Szyndlarewicz pisze:

    Kuba to coś dla mnie…bo ja oczywiscie dopisuję sie do grona czekoladoholików:) pozdrawiam

  16. Maggie pisze:

    A ja nie lubie czekolady – ja ja po prostu kocham! Potrafie przejechac pol miasta, by sprobowac nowej czekolady z bawolego mleka albo pralinek o smaku porto i stiltona. Twoj mus wyglada bardzo, ale to bardzo apetycznie :)

  17. wiosenka27 pisze:

    Ja też nie znam nikogo kto by nie lubił czekolady, moja mama lubi tylko gorzką ale lubi:) A mus zapowiada się wspaniale, ja robiłam juz kilka ale każdy smakuje trochę inaczej:)
    Pozdrawiam:)
    p.s. Ja swój głos juz oddałam;)

  18. Karmel-itka. pisze:

    głos odddany ;]
    Kubo, i jak tu z Tobą nie pogrzeszyc? taki mus!

  19. Kuchareczka pisze:

    Bardzo delikatnie wyglądający mus – kojarzy mi się z deserami z dzieciństwa :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top