Kompot z rabarbaru to mój ulubiony czerwcowy napój. Cały rok czekam na moment, gdy w warzywniaku pojawią się laski rabarbaru. W rym roku nastąpiło to dość późno, ale warto było czekać. Teraz co kilka dni gotuję spory garnek tego kompotu, który doskonale gasi pragnienie, szczególnie gdy dodatkowo zmieszamy go z gazowaną wodą mineralną.
przepis na kompot z rabarbaru
składniki:
- 750 g rabarbaru
- 1 duże jabłko
- 1/2 cytryny
- 2 litry wody
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniiowego
przygotowanie:
- Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Kroimy w kawałki i wkładamy do garnka.
- Jabłko obieramy i kroimy w kawałki. Podobnie robimy z cytryną. Owoce dodajemy do rabarbaru.
- Dodajemy cukier i kilka minut prażymy na niewielkim ogniu.
- Dodajemy wodę i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zostawiamy aby nieco przestygło.
- Kompot odcedzamy,a owoce przecieramy przez sito, tak by oddały do kompotu cały swój smak.
- W razie potrzeby dosładzamy.
- Chłodzimy kompot w lodówce.
Smacznego!