Kompot z rabarbaru

na 20 czerwca 2013 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kompot z rabarbaru to mój ulubiony czerwcowy napój. Cały rok czekam na moment, gdy w warzywniaku pojawią się laski rabarbaru. W rym roku nastąpiło to dość późno, ale warto było czekać. Teraz co kilka dni gotuję spory garnek tego kompotu, który doskonale gasi pragnienie, szczególnie gdy dodatkowo zmieszamy go z gazowaną wodą mineralną.

kompot z rabarbaru

przepis na kompot z rabarbaru

składniki:

  • 750 g rabarbaru
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 cytryny
  • 2 litry wody
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniiowego

przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Kroimy w kawałki i wkładamy do garnka.
  2. Jabłko obieramy i kroimy w kawałki. Podobnie robimy z cytryną. Owoce dodajemy do rabarbaru.
  3. Dodajemy cukier i kilka minut prażymy na niewielkim ogniu.
  4. Dodajemy wodę i cukier waniliowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zostawiamy aby nieco przestygło.
  5. Kompot odcedzamy,a owoce przecieramy przez sito, tak by oddały do kompotu cały swój smak.
  6. W razie potrzeby dosładzamy.
  7. Chłodzimy kompot w lodówce.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top