przepis na mazurek z masą kajmakową
I tu cytuję za Polką
składniki:
Ciasto:
- 200 g maki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
- słoik dżemu lub powideł (ja użyłem dżemu z pomarańczy i kiwi)
Masa:
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- do przybrania siekane orzechy i kandyzowane skorki (użyłem jeszcze wiórków kokosowych i płatków migdałów)
przygotowanie:
- W garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy moc palnika do minimum (tak by woda lekko 'pyrkała’). Wkładamy puszkę mleka, garnek przykrywamy pokrywka i gotujemy ok 2,5 godziny.
- Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i siekamy do powstania maleńkich grudek. Dodajemy żółtka, wodę i ekstrakt z wanilii. Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folia i chłodzimy w lodowce przez 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę. Chłodzimy kolejne 30 minut w lodowe. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem ceramicznym (lub zwykłym) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy.
- Na spód wykładamy dżem lub powidła. Puszkę mleka studzimy, otwieramy, masę mieszamy i wykładamy na dżem.
- Ozdabiamy wedle życzenia :)
Smacznego!
Dzięki Pola za świetne przepisy! Pozdrawiam!
Mazurek jest dobry zawsze, nie tylko w święta. Przecież to kruche ciasto z nadzieniem, a fanów takich ciast znam wielu. I sama bardzo lubię :).
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa. Pozdrawiam!
po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane , teraz czas an majówke.
Przyda się na kolejny rok. Niestety nie jestem w stanie wszystkich przepisów przygotować przed Świętami.