Mazurek z masą kajmakową

na 23 kwietnia 2014 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...


mazurek z masa kajmakowa

przepis na mazurek z masą kajmakową

I tu cytuję za Polką

składniki:

Ciasto:

  • 200 g maki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • słoik dżemu lub powideł (ja użyłem dżemu z pomarańczy i kiwi)

Masa:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • do przybrania siekane orzechy i kandyzowane skorki (użyłem jeszcze wiórków kokosowych i płatków migdałów)

przygotowanie:

  1. W garnku zagotowujemy wodę i zmniejszamy moc palnika do minimum (tak by woda lekko 'pyrkała’). Wkładamy puszkę mleka, garnek przykrywamy pokrywka i gotujemy ok 2,5 godziny.
  2. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy zimne masło i siekamy do powstania maleńkich grudek. Dodajemy żółtka, wodę i ekstrakt z wanilii. Ciasto szybko zagniatamy, owijamy folia i chłodzimy w lodowce przez 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę. Chłodzimy kolejne 30 minut w lodowe. Wyjmujemy, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem ceramicznym (lub zwykłym) i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z grochem i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy.
  4. Na spód wykładamy dżem lub powidła. Puszkę mleka studzimy, otwieramy, masę mieszamy i wykładamy na dżem.
  5. Ozdabiamy wedle życzenia :)

Smacznego!

Dzięki Pola za świetne przepisy! Pozdrawiam!

mazurek z masa kajmakowa 02

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Evitaa pisze:

    Mazurek jest dobry zawsze, nie tylko w święta. Przecież to kruche ciasto z nadzieniem, a fanów takich ciast znam wielu. I sama bardzo lubię :).

  2. emilia1969 pisze:

    po co komu taki przepis po świętach, to powinno byc przed świętami opublikowane , teraz czas an majówke.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top