Ciasto kruche – wersja wytrawna

na 9 września 2012 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Tym razem proponuję przepis na kruche ciasto zapożyczone od Julii Child. To idealny przepis na spód do wszelkich tart, babeczek i innych podobnych wypieków o charakterze wytrawnym, niesłodkim.

przepis na kruche ciasto (wytrawne)

składniki:

  • 2 szklanki mąki (sugerowana proporcja 3 porcje mąki uniwersalnej, 1 porcja tortowej)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 170 g zimnego masła
  • ½ szklanki zimnej wody

przygotowanie:

Do mąki dodajemy pokrojone w kostki masło oraz sól.
Szatkujemy mąkę nożem, tak by powstały grudki.
Dodajemy wodę i bardzo szybko wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję.
Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm, a następnie nawijamy na wałek do ciasta. Dzięki temu łatwo przeniesiemy je na formę do pieczenia.
Formę (22 cm średnicy) smarujemy masłem i nakładamy na nią ciasto. Dociskamy delikatnie do spodu i brzegów.
Obcinamy ciasto wystające poza formę i zapełniamy nim ewentualne dziury.
Ciasto nakłuwamy widelcem, by para miała łatwe ujście.
Można od razu nałożyć farsz i piec, ale ja polecam lekko podpiec spód.
Błyszczącą stronę folii aluminiowej smarujemy  masłem i kładziemy tą stroną na cieście. Lekko dociskamy, a następnie obciążamy, by ciasto na spodzie nie wyrosło. Jako obciążnik używam zwykłej fasoli, ale można też kupić specjalne kulki. Po prostu wysypujemy je na folię.
Pieczemy 15 minut w 230 st. C. Następnie zdejmujemy folię i obciążniki i ponownie nakłuwamy.
Dopiekamy jeszcze 5 minut i nakładamy farsz.

Smacznego!

(Visited 9 times, 1 visits today)

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top