Słodko-słone orzechy w karmelu

na 19 sierpnia 2012 6 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszną przekąskę, którą podarowała mi jakiś czas temu Siostra. Ona też jest autorem poniższego przepisu. Takie słodko-słone fistaszki są idealnie pasują do wieczornego oglądania filmów :-)

Słodko-słone orzechy w karmelu

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (solonych – jeśli niesolonych, to wtedy trzeba dodać trochę soli osobno)
  • 2 łyżeczki soli morskiej, gruboziarnistej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, miód i masło i gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej masy o karmelowym kolorze.
Następnie dodajemy sodę i chwilę mieszamy, a później wrzucamy orzechy (i ewentualnie drobną sól) i wszystko dokładnie łączymy.
Szybko przekładamy uzyskaną masę na przygotowaną matę silikonową ewentualnie formę lub papier do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie, posypując całość gruboziarnistą solą. Po ostygnięciu masy łamiemy ją na mniejsze kawałki.
Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

6 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Ann pisze:

    Hej! Zrobiłam według Twojego przepisu i wyszło super! Tzn jeszcze są ciepłe, ale już skosztowałam i pycha! :) Lepsze niż kupne orzeszki. Troche za dużo wyszło tego karmelu, ale tak na oko robiłam wszystko.

  2. Maggie pisze:

    Wspaniala przekaska, a do tego swietnie sie nadaje na prezent!

  3. Shinju pisze:

    Wyglądają świetnie, chętnie wypróbuję, bo lubię takie przekąski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top