Babka cytrynowa

na 1 kwietnia 2012 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Ciastem, które najsilniej kojarzy mi się z Wielkanocą jest babka. Przygotowywałem ją już na różne sposoby (polecam babkę wg przepisu Polki), tym razem postanowiłem sięgnąć po klasykę gatunku – babkę cytrynową. To bardzo prosty przepis, a przygotowanie ciasta to ledwie kilkanaście minut pracy. Ważne, by użyć prawdziwej skórki cytrynowej (pamiętajcie by wcześniej dokładnie wyszorować cytrusa), a nie sztucznego aromatu – po co truć się chemią.

Ten i inne wiele innych wielkanocnych specjałów znajdziecie na mojej bazie przepisów wielkanocnych – zapraszam!

Przepis na babkę cytrynową

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Żółtka miksujemy z cukrem (kryształem, nie pudrem), aż połączą się w jednolitą masę.
Dodajemy roztopione masło (ostudzone), skórkę otartą z wyszorowanej wcześniej cytryny, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
Formę do pieczenia natłuszczamy i nakładamy do niej ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już gotowe.
Studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.
Przygotowujemy lukier cytrynowy. Cukier puder miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i nakładamy na babkę.
Smacznego!

(Visited 17 times, 1 visits today)

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Majana pisze:

    Piękna babka :).
    Cytyrnowe są pycha. Ja robiłam ostatnio kokosowo-cytrynową, także pyszna.
    Na święta zrobię drożdżową, ale także myslę o herbacianej. Pozdrawiam :)

    • Kuba pisze:

      Drożdżowa jest pyszna. Z resztą herbaciana również – nie mam pojęcia czemu nie mam ich na blogu, bo na 100% takie piekłem. Może w sobotę się uda upiec i wstawić…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top