Lazanie z brokułami i groszkiem

na 24 stycznia 2011 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...
Wyjrzałem dziś za okno i ze smutkiem stwierdziłem, że zima wróciła – chodniki i uliczki znów przysypał śnieg. Niby nic w tym dziwnego, wszak w połowie stycznia zdarza się, że temperatura oscyluje w okolicach 0, a i śnieg nieraz sypnie. Niemniej jednak łudziłem się, że taka piękna wiosenna aura będzie nam towarzyszyć do maja, kiedy nadejdzie jej zmiennik – lato.
Postanowiłem pokonać te białe klimaty zielenią i przygotowałem smaczną zapiekankę z brokułami i groszkiem zielonym. W tym czasie polecam użycie mrożonek, które są o wiele smaczniejsze, niż „świeże” okazy z marketów, które straciły swe walory zdrowotne i smakowe wraz z ostatnimi promieniami letniego słońca.

Lazanie z brokułami i groszkiem


Przygotowanie: 20 min
Czas całkowity: 1 godz. 10. min.
Ilość porcji: 3-4

Składniki:

1 opakowanie lazanii

450 g mrożonych brokułów

450 g mrożonego zielonego groszku

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1 opakowanie sera pleśniowego (np. turkusowy lazur)

2 kulki mozarelli

1 szklanka mleka

1 jajko

1 szklanka śmietny 18%

Przygotowanie:

Płaty makaronu gotujemy po 2 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Kiedyś ich nie obgotowywałem, ale od jakiegoś czasu tak robię, bo zauważyłem, że lazanie są wtedy smaczniejsze. Wyjmujemy i przekładamy do pojemnika wypełnionego zimną wodą.
Groszek zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżkę masła, lekko solimy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut.
Cebulę drobno siekamy i szklimy chwilę na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy różyczki brokułów i posiekany czosnek. Dusimy pod przykryciem 5 minut, następnie dodajemy mleko i doprawiamy.
Gotujemy jeszcze 10 minut, dodając na końcu groszek i pokrojony w kostkę ser pleśniowy.
Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę makaronu, następnie połowę farszu warzywnego. Przykrywamy kolejną warstwą lazanii, resztą warzyw i ostatnią porcją makaronu.
Na wierzchu układamy plastry mozarelli i zalewamy sosem śmietanowym, który przygotowujemy mieszając śmietanę, nieco soli i pieprzu z jajkiem.
Zapiekamy około 25-30minut w temperaturze 180 st.C.
Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Flusso, polecam!

    Aga, dziś już nic nie ma, ale zapraszam następnym razem :-)

    Olciaky, wszystko prawda. Pozdrawiam!

  2. Olciaky vel Olcik pisze:

    Widzę zdrowa i na pewniaka pyszna ta wersja;)

  3. aga-aa pisze:

    daj trochę co? zmarzłam niesamowicie a tu na mnie sucha bułka czeka

  4. flusso pisze:

    Fajna taka zielona lazania :) Do wypróbowania koniecznie :D

  5. Kuba pisze:

    Aga, jest – gwarantuję!

  6. aga pisze:

    z takimi skladnikami to na pewno jest pyszna:)

  7. Kuba pisze:

    Panno Malwinno, no to jesteśmy zgodni w 100% :-)

  8. Kuba pisze:

    Majano, cóż – musimy jakoś przetrwać te białe i zimne dni :-) Do wiosny już tylko kilka tygodni (mam nadzieję).

    Wiosenko, chyba Cię wywołałem swym zaklinaniem :-) Mnie bardzo smakowałą ta warzywna wersja i gorąco ją polecam!

    Eve, proszę bardzo – częstuj się! :-)

  9. Panna Malwinna pisze:

    ile tam groszku, ile dobroci, kocham zielone warzywka;)

  10. EVE pisze:

    taką lazanię kupuję w ciemno! mogłabym się nią zajadać, aż by mi się uszy trzęsły :D

  11. wiosenka27 pisze:

    Taką lazanię chętnie wypróbuję bo z mięsem mielonym u mnie jakoś nie idzie:)

  12. Majana pisze:

    Fajnie i zielono:) Chce mi sie wiosny, oj bardzo.
    A u mnie też śnieg znowu padał..
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top