Tarta rabarbarowa

na 27 kwietnia 2009 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

tarta rabarbarowa

Tarta rabarbarowa

składniki:

ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

nadzienie:

  • 450 g pokrojonego w kostkę rabarbaru
  • 2 średnie jabłka
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 2 jajka

kruszonka:

  • 60 g mąki
  • 30 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g masła

przygotowanie:

  1. Miękkie masło wymieszać z jajkami, cukrem i solą. Następnie dodać mąkę i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie.
  2. Uformowaną kulę owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej godzinę.
  3. Po tym czasie wyjąć z lodówki na posypany mąką blat, oprószyć mąką i rozwałkować na krążek. Wyłożyć ciastem formę na tartę, podziurkować widelcem spód i wstawić do lodówki na kolejne 20 minut.
  4. Rabarbar włożyć do garnka, posypać cynamonem, skórką otartą z cytryny i pomarańczy. Dodać pokrojone w cienkie plasterki ćwiartki jabłek. Dodać cukier oraz masło i wymieszać.
  5. Smażyć na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec smażenia dodać roztrzepane jajka i wymieszać.
  6. Przełożyć na ciasto.
  7. W miseczce zmieszać składniki na kruszonkę. Masło powinno być pokrojone w małe kawałki. Wyrabiać palcami aż składniki się połączą i posypać wierzch tarty.
  8. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st.C i piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 180st.C i piec kolejne 25 minut.
  9. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze 10 minut przy otwartych drzwiczkach.

Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    o fakt – rabarbar jest pycha. I wcale się nie przejmuję, że mało odżywczy a wręcz szkodliwy – w końcu nie je się go codziennie :-)

  2. margot pisze:

    zaraz idę szukać rabarbaru ,bo już nie mogę patrzeć z bolącym sercem na te wszystkie pyszności z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top