Sos beszamelowy to jeden z najsmaczniejszych sosów jakie znam. Uwielbiam przygotowywane z zapiekanki, chociaż kiedyś go nie przygotowywałem. Zupełnie bezpodstawnie sądziłem, że jego przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne. Pojęcia nie mam czemu tak myślałem, bo o jeden z najprostszych przepisów, który sprawia, że niepozorne składniki zmieniają się w wykwintny przysmak.

źródło: http://fromeverydaytogourmet.blogspot.com/
przepis na sos beszamelowy
składniki:
- 5 łyżek stołowych masła
- 5 łyżek stołowych mąki
- 1 szklanka (250 ml) śmietany
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- sól
- opcjonalnie gałka muszkatołowa
przygotowanie:
- Masło rozpuścić i dodać do niego mąkę.
- Przygotować zasmażkę trzymając je kilka minu na ogniu ciągle mieszając, aż masa sanie się gęsta i gładka.
- Dodać śmietanę, mleko i sól oraz gałkę jeśli używamy.
- Stale mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dogotowywać jeszcze kilka minut.
Smacznego!