Sos beszamelowy

na 10 marca 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

Sos beszamelowy to jeden z najsmaczniejszych sosów jakie znam. Uwielbiam przygotowywane z zapiekanki, chociaż kiedyś go nie przygotowywałem. Zupełnie bezpodstawnie sądziłem, że jego przygotowanie jest skomplikowane i czasochłonne. Pojęcia nie mam czemu tak myślałem, bo o jeden z najprostszych przepisów, który sprawia, że niepozorne składniki zmieniają się w wykwintny przysmak.

źródło: http://fromeverydaytogourmet.blogspot.com/

źródło: http://fromeverydaytogourmet.blogspot.com/

przepis na sos beszamelowy

składniki:

  • 5 łyżek stołowych masła
  • 5 łyżek stołowych mąki
  • 1 szklanka (250 ml) śmietany
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • sól
  • opcjonalnie gałka muszkatołowa

przygotowanie:

  1. Masło rozpuścić i dodać do niego mąkę.
  2. Przygotować zasmażkę trzymając je kilka minu na ogniu ciągle mieszając, aż masa sanie się gęsta i gładka.
  3. Dodać śmietanę, mleko i sól oraz gałkę jeśli używamy.
  4. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dogotowywać jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Tagi: , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top