Kilka dni temu na portalu Ugotuj.to natrafiłem na bardzo ciekawy przepis z wykorzystaniem jednej z moich ulubionych kasz – pęczaku. Jest to wariacja na temat klasycznego włoskiego risotto, stąd nazwa – kaszotto. Potrawa ta jest na tyle bogata i treściwa, że doskonale spisze się w roli głównego dnia, warto dodać wówczas do niej sugerowany przez Zieleninę wędzony twaróg. Ja przygotowałem wersję lżejszą, która stanowiła uzupełnienie większego posiłku.
Kaszotto z pieczarkami i porami
przepis autorstwa Zieleniny
Przygotowanie: 60 min
Czas całkowity: 60 min
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 1 i 1/4 szklanki jęczmiennego pęczaku (zamoczonego w wodzie na noc)
– 500 g pieczarek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki)
– 2 pory (pokrojone w półplasterki)
– 1 cebula (drobno posiekana)
– 1 ząbek czosnku
– 1-1,5 l wywaru jarzynowego
– 100 g wędzonego twarogu (startego)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oleju rzepakowego– 1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy świeżą wodą i odcedzamy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy po łyżce masła i oleju, wrzucamy pory i pieczarki. Smażymy około 5-10 minut, aż lekko zmiękną i odstawiamy.
W sporym garnku rozgrzewamy resztę masła i oleju, wrzucamy cebulę oraz przeciśnięty czosnek i szklimy. Nie należy dopuścić do zbrązowienia.
Dodajemy kaszę, mieszamy dokładnie, aby dobrze okleił ją tłuszcz. Dodajemy usmażone pory i pieczarki. Wlewamy chochlę wywaru i mieszamy.
Kaszotto gotujemy na wolnym ogniu, dolewając po chochli ciepłego wywaru dopiero wtedy, gdy pęczak wchłonie poprzednią porcję. Zajmie nam to około 30-40 minut.
Gdy kasza jest już ugotowana, ale ciągle jędrna – nie ma się rozpadać – kaszotto jest gotowe.
Dodajemy wędzony twaróg, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą (ostrożnie, bo wywar jest słony) i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i podajemy!
Smacznego!
Robiłam kaszotto na obiad w niedzielę.Rewelacja,było mega pyszne.
Dzięki! Pozdrawiam!
Bardzo smaczne połączenie i ciekawy pomysł na kaszę. Ewentualny dodatek białego wina i parmezanu dodatkowo wzbogaciłby smak.
Oj tak – na samą myśl o takim dodatku robi mi się miło :-) Pozdrawiam!
Miło mi czytać Wasze komentarze. Dzięki!
Zielenino, miałem się odmeldować, ale jakoś mi z głowy wyleciało. Dzięki za pyszny przepis!
Kingo, ciekaw jestem jak smakować może to danie z kaszą gryczaną. W przyszłości koniecznie spróbuję.
robiłam i tak samo pyszne jak risotto ;)
pysznie! bardzo podoba mi się taka wersja. z białym winem byłoby super..
pysznie aromatyczne uzupełnienie!
Ciekawie się komponują składniki.Spróbuję z kaszą gryczaną. Zastanawiające jest to, że przepisów na rizotta jest mnustwo, a na na kaszę z dodatkami, tak by mogła być samodzielnym daniem tak niewiele. A może za mało się ją reklamuje. Zatem dobrze, że podałeś ten przepis!
fajna nazwa i ciekawa potrawa:)
Nazwa "kaszotto" zawsze wywoluje na mojej twarzy usmiech :)
A potrawa wyglada pysznie! Pieczarki i pory? Wchodze w to :)
oooo namierzyłam Cię! Nic się nie przyznałeś, że po cichutku zrobiłeś moje kaszotto ;-) Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość :)
nazwa bomba ;]
taka… no, idealna dla tego dania.
zresztą pysznego. podoba mi się ;]
Świetna sprawa takie kaszotto:)
Kuba można do Ciebie dziś na obiad, mniam mniam?
Kuba, wygląda super! A do pęczaka ja też się przekonuję na nowo! pomysł bardzo fajny, więc z pewnością z niego skorzystam :)
Mam jeszcze trochę pęczaku, zostało mi od zapiekanki i chętnie zrobiłabym takie kaszotto:)
Ciekawa nazwa i fajny przepis. :)) Na pewno smakuje również świetnie.
Pozdrawiam Kubo:)