Zupa jarzynowa

na 15 września 2011 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Przeglądałem dziś mego bloga i nie mogłem się nadziwić, że nigdy nie publikowałem przepisu na jedną z podstawowych zup w mej kuchni – przepisu na zupę jarzynową. Czas nadrobić zaległości, tym bardziej, że jesienią mamy zatrzęsienie pysznych warzyw, które aż proszą się by zostać zjedzone przed przyjściem zimowych chłodów. A więc do dzieła!

Przepis na zupę jarzynową

Składniki:

  • 5 skrzydełek kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 ziemniaków
  • ½ kalafiora
  • 250 g fasolki szparagowej

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Krótko obsmażamy umytego kurczaka.
Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą.
W międzyczasie dodajemy posiekanego w półplasterki pora, podzielonego na różyczki kalafiora i obraną fasolkę. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę można zabielić śmietaną.
Smacznego!

Tagi: , , , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. uwielbiam zupę jarzynową …. mogłabym ją jeść codziennie i chyba nigdy by mi sie nie znudziła:) pozdrawiam

  2. Majana pisze:

    Poproszę talerz takiej zupy :) Dawno nie jadłam, a tak pysznie wygląda :)
    Pozdrowienia:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top