Przeglądałem dziś mego bloga i nie mogłem się nadziwić, że nigdy nie publikowałem przepisu na jedną z podstawowych zup w mej kuchni – przepisu na zupę jarzynową. Czas nadrobić zaległości, tym bardziej, że jesienią mamy zatrzęsienie pysznych warzyw, które aż proszą się by zostać zjedzone przed przyjściem zimowych chłodów. A więc do dzieła!
Przepis na zupę jarzynową
Składniki:
- 5 skrzydełek kurczaka
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 1 por
- 5 ziemniaków
- ½ kalafiora
- 250 g fasolki szparagowej
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy. Krótko obsmażamy umytego kurczaka.
Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, a następnie minimalizujemy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą.
W międzyczasie dodajemy posiekanego w półplasterki pora, podzielonego na różyczki kalafiora i obraną fasolkę. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Zupę można zabielić śmietaną.
Smacznego!
uwielbiam zupę jarzynową …. mogłabym ją jeść codziennie i chyba nigdy by mi sie nie znudziła:) pozdrawiam
Poproszę talerz takiej zupy :) Dawno nie jadłam, a tak pysznie wygląda :)
Pozdrowienia:)