Przepis na słodki chleb z rodzynkami
Przygotowanie: 15 min
Czas całkowity: 2 godz.
Składniki:
– 650 g mąki
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki soli
– 7 g (opakowanie) drożdży instant
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 425-450 ml ciepłej wody
– 350 g rodzynek
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, ciepłą wodą i miodem, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.
Robie chlebki na zakwasie,znalazlem,ten przepis,juz biore sie za zagniatanie.
No i jakie wrażenia?
Kuba,
zrobilam wedlug przepisu Twoje chleb i wyszedl cudowny!!! Probowalam potem zamienic rodzynki na ziarna,a make na zytnia – tez wychodzi dobry, choc bardzo zbity. Ale w sumie nie ma na co narzekac ;)
Witaj! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Spróbuj piec pieczywo na zakwasie – to dopiero jest smak! :-)
Dziękuję. Może wypróbuję w ten weekend:) Pozdrówki, Kucharzu :)
Pardita
chetnie bym kromeczke sobie wziela, tak smakowicie wyglada:)
Majano, dzięki. Czekam na Twoją odpowiedź w sprawie książek.
Aniu, traktuję je jako pewną odskocznie od klasycznego pieczywa.
Gosiu, dzięki!
Malwinno, to dokładnie tak jak ja :-)
Pardito, wydaje mi się, że można spokojnie upiec bułki wg. tego przepisu – po prostu gdy ciasto podwoi swą objętość, podziel je na porcje, uformuj bułki i ułóż na blasze. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce (ja ostatnio stawiam ciasto drożdżowe do piekarnika z włączonym oświetleniem – żarówka wystarczająco nagrzewa wnętrze, a drzwiczki zapobiegają powstaniu przeciągów). Gdy bułki wyrosną, możesz piec. Jeśli posmarujesz je rozbełtanym jajkiem to będą błyszczące. Daj znać czy smakowały!
Kuba,
czytasz w moich myslach :D Bo ja wlasnie mialam sie zapytac o drozdze w sprawie bluleczek z rodzynkami :D
1.Czy mozna zrobic zamiast chleba buleczki wedlug tej samej receptury?
2.Czy w tej sytuacji nalezy je jakos krocej piec czy cos??
3.Czy powinno sie posmarowac takie buleczki jajkiem(bialkiem) czy kierowac sie wskazowkami dotyczacymi chleba?
Mowilam to ja – Pardita ;)
słodkie chlebki lubię baardzooo;)
pysznie wyglada!!
Pozdrawiam :)
Ja też lubię chleby ze słodkimi akcentami.
Fajny chlebek,a ja lubię słodkie chlebki:)
Pozdrawiam!