Słodki chleb z rodzynkami

na 7 marca 2011 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...
W weekend postanowiłem raz jeszcze zabrać się za upieczenie chleba z #107 Weekendowej Piekarni, której gospodarze Daria i Jacek, autorzy bloga Kulinarne Impresje zaproponowali chleb z pieprzem i figami. Bardzo spodobała mi się jego konsystencja oraz użycie rodzynek i upiekłem coś w rodzaju żulika – chleba tureckiego. Tym razem na słodko, bez czarnego pieprzu. Efekt bardzo mi smakował. Polecam!  

Przepis na słodki chleb z rodzynkami

Przygotowanie: 15 min
Czas całkowity: 2 godz.

Składniki:

650 g mąki
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
7 g (opakowanie) drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
425-450 ml ciepłej wody
350 g rodzynek

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, ciepłą wodą i miodem, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

Tagi:

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. levy pisze:

    Robie chlebki na zakwasie,znalazlem,ten przepis,juz biore sie za zagniatanie.

  2. pardita pisze:

    Kuba,

    zrobilam wedlug przepisu Twoje chleb i wyszedl cudowny!!! Probowalam potem zamienic rodzynki na ziarna,a make na zytnia – tez wychodzi dobry, choc bardzo zbity. Ale w sumie nie ma na co narzekac ;)

    • Kuba pisze:

      Witaj! Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Spróbuj piec pieczywo na zakwasie – to dopiero jest smak! :-)

  3. Anonymous pisze:

    Dziękuję. Może wypróbuję w ten weekend:) Pozdrówki, Kucharzu :)
    Pardita

  4. aga pisze:

    chetnie bym kromeczke sobie wziela, tak smakowicie wyglada:)

  5. Kuba pisze:

    Majano, dzięki. Czekam na Twoją odpowiedź w sprawie książek.

    Aniu, traktuję je jako pewną odskocznie od klasycznego pieczywa.

    Gosiu, dzięki!

    Malwinno, to dokładnie tak jak ja :-)

    Pardito, wydaje mi się, że można spokojnie upiec bułki wg. tego przepisu – po prostu gdy ciasto podwoi swą objętość, podziel je na porcje, uformuj bułki i ułóż na blasze. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe i spokojne miejsce (ja ostatnio stawiam ciasto drożdżowe do piekarnika z włączonym oświetleniem – żarówka wystarczająco nagrzewa wnętrze, a drzwiczki zapobiegają powstaniu przeciągów). Gdy bułki wyrosną, możesz piec. Jeśli posmarujesz je rozbełtanym jajkiem to będą błyszczące. Daj znać czy smakowały!

  6. Anonymous pisze:

    Kuba,
    czytasz w moich myslach :D Bo ja wlasnie mialam sie zapytac o drozdze w sprawie bluleczek z rodzynkami :D
    1.Czy mozna zrobic zamiast chleba buleczki wedlug tej samej receptury?
    2.Czy w tej sytuacji nalezy je jakos krocej piec czy cos??
    3.Czy powinno sie posmarowac takie buleczki jajkiem(bialkiem) czy kierowac sie wskazowkami dotyczacymi chleba?
    Mowilam to ja – Pardita ;)

  7. Panna Malwinna pisze:

    słodkie chlebki lubię baardzooo;)

  8. Gosia pisze:

    pysznie wyglada!!
    Pozdrawiam :)

  9. Ania pisze:

    Ja też lubię chleby ze słodkimi akcentami.

  10. Majana pisze:

    Fajny chlebek,a ja lubię słodkie chlebki:)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top