Zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek

na 22 sierpnia 2014 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś na obiad proponuję przyrządzenie prostej w wykonaniu i taniej zapiekanki z kaszy jaglanej i jabłek oraz twarogu. Nie mieszam polityki z blogowaniem, bo wydaje mi się to niezbyt zgranym połączeniem, ale tym samym włączam się poniekąd w akcję wspierania polskich producentów jabłek (sprawdziłem – jabłka były z naszych sadów). Podobno najlepsze do tego dania są jabłka łąckie, ale jestem przekonany, że inne też Wam zasmakują.

helio rodzynka

Niedawno dostałem od firmy Helio paczkę z ich nowymi produktami – bakaliami z linii Natura. To grupa produktów, które nie zawierają konserwantów typowych w produkcji niektórych owoców suszonych, tj. dwutlenku siarki (E220) i kwasu sorbowego (E200). Są suszone w sposób naturalny, co szczególnie widać po morelach, które w przeciwieństwie do suszonych przy użyciu chemii, są ciemno brązowe. Bardzo polecam tego typu produkty i robię to szczerze – sam zawsze szukam w sklepach rodzynek bez dwutlenku siarki i nie jest to łatwe zadanie. Warto porzucić produkty z chemicznymi dodatkami, a szczególnie powinni zrobić to alergicy oraz dzieci.

zapiekanka z kaszy jaglanej z jablkami

przepis na zapiekankę z kaszy jaglanej z jabłkami

składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 250 g twarogu
  • 3-4 jabłka
  • garść rodzynek
  • cynamon
  • cukier
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

przygotowanie:

  1. Kaszę płuczemy gorącą wodą.
  2. Mleko zagotowujemy i dodajemy kaszę oraz szczyptę soli.  Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut (do czasu, aż kasza wchłonie płyn).
  3. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę kaszy.
  5. Na nią wykładamy połowę twarogu, połowę jabłek i rodzynek. Posypujemy cukrem i cynamonem.
  6. Kładziemy kolejną warstwę kaszy, twarogu, jabłek i rodzynek. Znów posypujemy cynamonem i cukrem.
  7. Przygotowujemy kruszonkę ucierając palcami po 1 łyżce mąki, cukru, masła i szczyptę cynamonu. Posypujemy nią zapiekankę.
  8. Pieczemy około 30-40 minut w 180 st. C.

Smacznego!
Jedz polskie jabłka

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Klaudia Ce pisze:

    Ciekawa propozycja.

    Dzięki za udział w akcji :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top