Zimowa zupa z kiszonych ogórków

na 8 grudnia 2010 12 komentarzy
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dlaczego zimowa? Bo jej letnia wersja, jest lekka i rześka, natomiast zimowa powinna być gęsta, pożywna, taka, że jedna jej łyżka od razu stawia na nogi. Gdy wracam przemarznięty z dworu (Krakusy wracają z pola…) marzę tylko o miseczce takiej zupy.
Może Was kusić, by użyć kostki rosołowej, ale jeśli zupa ma być pożywna to koniecznie musi być na kurczaku – taki bulion jest niezastąpiony na przeziębienie.

Zimowa zupa z kiszonych ogórków
Składniki:
– 4-6 kiszonych ogórków
– 200-400 ml wody z kiszenia
– 4 skrzydełka kurczaka
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 por
– 1 cebula
– 1 szklanka ryżu
– 2 liście laurowe
– ziele angielskie
– pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bulionu. Skrzydełka myjemy i wkładamy do garnka. Włoszczyznę obieramy, myjemy i dodajemy do skrzydełek razem z liśćmi laurowymi, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego. Zalewamy wodą do przykrycia i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut.
W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce. Można je wcześniej obrać ze skóry, choć nam ona nie przeszkadza.
W osobnym garnku gotujemy ryż. Szklankę ziarna zalewamy dwoma szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu. Teoretycznie można ugotować go w zupie, ale jest ona i tak gęsta, a ryż zaabsorbowałby jeszcze więcej płynu.
Z bulionu wyjmujemy przyprawy i skrzydełka, które obieramy z kości, a mięso z powrotem wkładamy do garnka. Całość miksujemy blenderem. Dodajemy starte ogórki i dodajemy porcjami wodę z kiszenia. Sprawdzamy smak, czy zupa nie jest zbyt kwaśna i słona, jeśli nie, dodajemy jeszcze soku.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ryż.
Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

12 komentarzy

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Kuba pisze:

    Dzięki za miłe słowa. Bardzo mnie zaskoczyłyście, tym, że nie jadacie ogórkowej z ryżem – dla mnie to podstawowa wersja, smak dzieciństwa.

  2. Paula pisze:

    to jedyna zupa, którą toleruję kwaśną :) pycha!

  3. grazyna pisze:

    Ja ogórkową robię zazwyczaj z ziemniakami, m uszę kiedyś spróbować z ryżem :)

  4. Fiolunka pisze:

    zabieram się do tej zupy już od dwóch tygodni ;D wczoraj szalałam za koprem więc czas pobiegać za dobrymi kiszonymi ogórkami.
    zupka wygląda rewelacyjnie ;)

  5. EVE pisze:

    zjadłabym taką ciepłą miseczkę zupy i jeszcze poprosiła o dokładkę!
    u nas w domu tylko wersja z ziemniakami do tej pory była znana, ale Twoja tak kusi…
    pozdrawiam ciepło!

  6. Anucha pisze:

    U mnie ogórkowa zazwyczaj z ziemniakami. Z ryżem nie jadłam.
    No właśnie, dawno nie jadłam ogórkowej:) Chyba niedługo będzie na obiad:)
    Pozdrawiam:)

  7. Majana pisze:

    Pyszna zupka. Ja tez ogórkowej z ryżem nie jadłam .
    Pozdrowienia :)

  8. ewena pisze:

    Z ryżem nigdy nie jadłam, choć mam już trochę lat, a ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup:)

  9. asieja pisze:

    najpyszniejszą dla mnie ogórkową robi Mama..

  10. aga pisze:

    lubie ogorkowa:)mmm… pychota:)

  11. Karmel-itka. pisze:

    ale ładna miseczka, Kubo!
    taka męska xd
    przepadam za ogórkami. każdymi!
    i strasznie spodobała mi się Twoja zupka ;]

  12. Kuchareczka pisze:

    Kuba, uwielbiam kiszone ogórki! Mogłabym je jeść cały rok – tak jak zresztą kapustę kiszoną :) I masz strasznie fajna miseczkę z minką!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top