Zupa szczawiowa Magdy Gessler

na 15 maja 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Swego czasu Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach przygotowała zupę szczawiową, która stała się specjalnością odwiedzonej przez nią Leśnej Chaty w Kraszkowie. Ponieważ bardzo lubię tę zupę, postanowiłem przygotować ją w domu. Zupa szczawiowa Magdy Gessler faktycznie wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, a dodatek żółtek nadał jej miłą konsystencję.

zupa szczawiowa

przepis na zupę szczawiową Magdy Gessler

składniki:

  • 1 kg świeżego szczawiu
  • 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 4 żółtka
  • 4 jajka na ugotowane na twardo
  • 50 g masła

przygotowanie:

  1. Szczaw płuczemy bardzo dokładnie, najlepiej kilkukrotnie, tak by pozbyć się całej ziemi.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy osuszony szczaw. Po kilku minutach duszenia, przekładamy go do garnka z gorącym bulionem.
  3. Żółtka mieszamy ze śmietaną i ostrożnie wlewamy do zupy. Warto je wcześniej nieco zahartować odrobiną zupy, by się śmietana nie ścięła.
  4. Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia.
  5. Doprawiamy do smaku.
  6. Podajemy z jajkami na twardo.

Smacznego!

 

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top