Swego czasu Magda Gessler w Kuchennych rewolucjach przygotowała zupę szczawiową, która stała się specjalnością odwiedzonej przez nią Leśnej Chaty w Kraszkowie. Ponieważ bardzo lubię tę zupę, postanowiłem przygotować ją w domu. Zupa szczawiowa Magdy Gessler faktycznie wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, a dodatek żółtek nadał jej miłą konsystencję.
przepis na zupę szczawiową Magdy Gessler
składniki:
- 1 kg świeżego szczawiu
- 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 żółtka
- 4 jajka na ugotowane na twardo
- 50 g masła
przygotowanie:
- Szczaw płuczemy bardzo dokładnie, najlepiej kilkukrotnie, tak by pozbyć się całej ziemi.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy osuszony szczaw. Po kilku minutach duszenia, przekładamy go do garnka z gorącym bulionem.
- Żółtka mieszamy ze śmietaną i ostrożnie wlewamy do zupy. Warto je wcześniej nieco zahartować odrobiną zupy, by się śmietana nie ścięła.
- Zupę doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z ognia.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z jajkami na twardo.
Smacznego!