Barszcz ukraiński

na 6 grudnia 2011 2 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dziś zapraszam na idealną jesienną zupę. Taki barszcz doskonale rozgrzewa i daje solidną porcję energii, której często brakuje nam w te szare popołudnia.

Przepis na barszcz ukraiński

Składniki:

  • 1 l bulionu wołowego
  • 200 ml pulpy pomidorowej
  • 3 duże buraki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g fasoli jaś
  • 100 ml śmietany

Przygotowanie:

  1. Fasolę namaczamy dzień wcześniej i zostawiamy na noc w zalewie.
  2. Następnego dnia odcedzamy ją i zalewamy bulionem. Dodajemy połowę startych buraków i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
  3. Na patelni szklimy cebulę, a następnie dodajemy resztę buraków oraz starte marchewki, pietruszkę i posiekany czosnek. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, po czym dodajemy pulpę.
  4. Doprawiamy lekko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
  5. Po kolejnych kilku minutach przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy 30 min.
  6. Przed podaniem zabielamy śmietaną.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

2 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Uwielbiam barszcz ukraiński, oj pamiętam jaki pyszny gotowała moja babcia:) pozdrawiam

  2. Majana pisze:

    Bardzo lubię barszcz ukraiński, nawet wczoraj rozmawiałam o nim z koleżanką :). Chyba ugotuję też, bo to pyszna zupa :)
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top