Ciastka z michałkami kokosowymi

na 27 stycznia 2013 4 komentarze
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Kilka tygodni temu pisałem na facebookowym profilu bloga (polub mnie, a będziesz miał stały dostęp do aktualności) o tym, że dostałem tajemniczą paczkę pocztową, w której znalazłem tylko kokosa i krótki liścik o treści „Co można wyczarować z kokosa?”. Tylko tyle, ale wystarczyło, by rozbudzić mą ciekawość. Pojęcia nie miałem kto wysłał mi paczkę i dlaczego umieścił w niej kokosa. Zacząłem się zastanawiać nawet, czy nie są to właśnie te kokosy, które miałem zarabiać na prowadzeniu bloga.

Zagadka rozwiązała się sama kilka dni temu, gdy do drzwi moich zapukał listonosz z pudłem wypełnionym nowymi Michałkami kokosowymi. okazało się, że to element kampanii promocyjnej nowych cukierków firmy Wawel. Przyznać muszę, że jestem wielbicielem klasycznych Michałków i z lekką rezerwą podchodzę do wszelkich nowości smakowych. Tu jednak firma stanęła na wysokości zadania – cukierki są naprawdę smaczne, a potwierdzają to głosy rodziny i znajomych, których częstowałem. Nadal pozostaję wierny oryginalnemu Michałkowi, niemniej jednak doceniam smak kokosowego.

Ponieważ dostałem ich naprawdę dużo, postanowiłem je jakoś wykorzystać w kuchni. Wspólnie z Moją Piękniejszą Połówką właśnie skończyliśmy piec ciastka typu pieguski z kawałkami tychże cukierków. Efekt bardzo smaczny – szczerze polecam :-)

PS Dziś (27.01.2013), na antenie Radia Łódź (99,2 MHz lub przez Internet klikając TU) o godzinie 13:30 wysłuchać będzie można audycji Ludzie z pasją z moim gościnnym udziałem. Serdecznie zapraszam przed radioodbiorniki lub komputerowe głośniki.

Ciastka z michałkami kokosowymi

przepis na ciastka z michałkami kokosowymi

składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 250 g Michałków kokosowych

przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem, aż uzyskamy gładką masę.
Dodajemy roztopione i ostudzone masło i znów mieszamy dodając stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i aromat.
Na koniec do masy dodajemy pokrojone w kostkę Michałki.
Z ciasta formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy.
Pieczemy w 180 st. C około 20 minut.
Smacznego!

Tagi: ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na YouTube

4 komentarze

Trackback URL Komentarze w kanale RSS

  1. Tajemnica pisze:

    Ciasteczka wypróbowane! Wyszły bardzo dobre. Dla mnie najlepsze są na następny dzień :) Zapraszam do mnie ;) dopiero zaczynam więc… no… http://stworzonabygotowac.blogspot.com

  2. Majana pisze:

    Taką tajemniczą paczkę chętnie bym przygarnęła, a Michałki tym bardziej. Muszę ich poszukać w sklepie. Jestem wielbicielką kokosa, więc chętnie ich skosztuję.
    A Twoje ciasteczka Kubo bardzo mi się podobają :)
    Pozdrawiam!

  3. adatta pisze:

    Ciasteczka są pyszne!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Top