Kalafior zapiekany pod beszamelem

na 6 października 2015 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (Brak ocen)
Loading...

Dzisiejsze danie może nie prezentuje się najokazalej, ale zapewniam Was, że smakuje bardzo dobrze. Jest doskonałe na tę porę, kiedy można kupić świeże kalafiory w dobrej cenie.

kalafior pod beszamelem

przepis na kalafiora zapiekanego pod beszamelem

składniki:

  • kalafior
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • sos beszamelowy (mleko, mąka, ser – przepis znajdziecie TUTAJ)

przygotowanie:

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut. Chodzi o to, by go lekko podgotować, ale nie do końca (ma dojść w piecu).
  2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy chwilę na maśle.
  3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, szczyptę ziół i podsmażamy kilka minut. Tu również zależy nam, aby utrzymały jędrność, więc nie przesadzamy z czasem.
  4. Warzywa mieszamy ze sobą i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Przygotowujemy sos beszamelowy zgodnie z przepisem, jaki znajdziecie TUTAJ.
  6. Zalewamy warzywa sosem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy około 30-40 minut (aż kalafior będzie gotowy do jedzenia, a sos nieco się zagęści) w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top