Pomodoro Pizza

na 19 sierpnia 2014 Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.
1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading...

pomodoro - logo

W miniony weekend odwiedziliśmy jedną z naszych ulubionych łódzkich restauracji – pizzerię Pomodoro. Już parę razy przymierzałem się do napisania krótkiej recenzji tego miejsca i wygląda na to, że tym razem się uda.

Pizzeria Pomodoro powstała w październiku 2012 roku i wpisała się już w łódzki pejzaż gastronomiczny. Założona została przez polsko-włoskie małżeństwo, które zawsze z uśmiechem wita gości.

Pizzeria jest niezbyt duża – składa się z dwóch sal z czego jedna jest czymś w rodzaju poczekalni, natomiast na drugiej usiąść możemy przy około 6 czy 8 stolikach. W centralnym punkcie drugiej sali znajduje się stanowisko z piecem przy którym w pośpiechu uwijają się kucharze. Mała liczba stolików powoduje, że zazwyczaj trzeba chwilę poczekać, jednak nie zdarzyło mi się by zajęło to więcej jak 10-15 minut. W tym czasie można sobie przysiąść na stołku barowym, zamówić coś do picia i pooglądać albumy ze zdjęciami z Włoch.

pomodoro - patate.16

Pizza Patate

W karcie znajdziemy przede wszystkim pizzę, poza tym także makarony oraz włoskie przystawki i desery. Pizza jest nietypowa jak na Polskę, ponieważ pieczona jest na bardzo cienkim i chrupiącym placku. To prawdziwy neapolitański przepis, wprost z rodzinnych stron Antonio – właściciela. Szczerze powiedziawszy brakuje mi słów by oddać jak ona wspaniale smakuje – włoskie składniki, doskonały przepis na ciasto, niezwykle ciekawe kompozycje smakowe – to wszystko składa się na idealną pizzę. Moim faworytem jest patate (25 zł) czyli pizza z tartymi ziemniakami i pancettą, chociaż od czasu gdy nie jem mięsa zajadam się marinarą (12 zł, wbrew nazwie, bez owoców morza). Gorąco polecam również calzone fritto (25 zł) – smażony pieróg calzone.

Lazanie z cukinią

Lazanie z cukinią

Oferta makaronowa jest zmienna i chyba w każdym miesiącu podawane jest inne danie, ale je również polecam, bo podobnie jak pizza, dania przygotowywane są według oryginalnych receptur, na prawdziwych włoskich składnikach.

Pizza Marinara

Pizza Marinara

Jako uzupełnienie  dodać należy doskonałe kanapki oraz przystawki z wędlin i sera (chociaż akurat ilość sera jest niewspółmierna do ceny).

Półmisek włoskich serów Misto formaggi

Półmisek włoskich serów Misto formaggi

Na deser polecam zuppa inglese (13 zł) oraz tradycyjne tiramisu (13 zł).

Calzone Fritto

Calzone Fritto

Widzicie sami, że jestem zachwycony tą restauracją. Odnajduję tam nie tylko autentyczne smaki, ale również wspaniałą wręcz domową atmosferę. Często można tam spotkać włochów zajadających ze smakiem pizzę, co jest najlepszym dowodem jakości.

Zuppa Inglese

Zuppa Inglese

jedzenie 5/5
wystrój 4,5/5
obsługa 5/5
jakość / ceny 5/5

data odwiedzin: 16.08.2014

Pomodoro Pizza
Łódź, ul. Rewolucji 1905 r. 4
http://www.pomodoropizza.pl/
https://www.facebook.com/pomodoropizza

Subskrybuj

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, zapisz się by otrzymwać więcej podobnych.

Subskrybuj przez kanał RSS Obserwuj mnie na Instagramie Dołącz do fanów na Pinterest Dołącz do fanów na Google Plus Dołącz do fanów na YouTube

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top